Holbrooke probeert bij Congres contributie voor VN los te praten

De Verenigde Staten hebben nog steeds hun achterstallige contributie bij de VN niet betaald. Richard Holbrooke probeert de dreigende schorsing uit de Algemene Vergadering te voorkomen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Het is bijna makkelijker vrede te stichten in Bosnië dan het Amerikaanse Congres enthousiast te maken voor de Verenigde Naties. Dat merkt Richard Holbrooke, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN, nu hij probeert de achterstallige Amerikaanse contributies los te krijgen.

De architect van het Dayton-akkoord heeft de afgelopen weken een groot deel van zijn tijd doorgebracht op Capitol Hill om de Congresleden te bewerken de schulden aan de VN af te betalen. Maar de Republikeinen liggen nog steeds dwars.

De Verenigde Staten staan voor ongeveer een miljard dollar - volgens de VN is het zelfs 1,7 miljard - in het krijt bij de organisatie. Het gevolg is dat de VN met een permanent geldgebrek kampen.

Dit voorjaar bereikten de conservatieve Republikeinse senator Jesse Helms en minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright een akkoord om 926 miljoen dollar voor de VN uit te trekken, als de organisatie het mes zou zetten in de uitgaven. Een andere voorwaarde was dat de Amerikaanse bijdrage aan de VN-begroting - nu 25 procent - zou worden teruggebracht tot 22 procent.

De zaak zit echter opnieuw vast doordat de Republikeinen als voorwaarde hebben gesteld dat geen cent terecht mag komen bij organisaties die soepeler abortuswetten voorstaan.

Als de VS niet voor het eind van dit jaar een deel van de achterstallige bijdragen overmaken, dan verliest het land zijn zetel in de Algemene Vergadering.

Een geluk bij een ongeluk is dat de VS volgens de regels dan wel hun plaats in de Veiligheidsraad houden. 'Anders zou het het einde van de VN betekenen', zegt een VN-diplomaat. 'Maar het is natuurlijk ook een enorme klap als de VS, nota bene een van de oprichters van de VN, hun zetel in de Algemene Vergadering zouden kwijtraken'.

Vorig jaar dreigden de VS ook hun zetel te verliezen, maar toen maakte Washington net op tijd een deel van het geld over. 'Het probleem is dat het nu om een veel groter bedrag gaat', zegt de VN-diplomaat.

Holbrooke hamerde er voor de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen op dat de nationale veiligheid van de VS gediend is bij samenwerking met de VN. 'Nationale veiligheid gaat niet alleen om wapens en defensie, maar ook om goede betrekkingen met andere landen', hield hij de senatoren voor.

Holbrooke wees op het ingrijpen van de VN om een einde te maken aan het bloedvergieten in Oost-Timor. Die operatie was volgens hem een 'schoolvoorbeeld' van wat Churchill en Roosevelt met de VN voor ogen hadden.

Dankzij druk lobby-werk van Holbrooke hebben de VS hun plaats teruggekregen in de begrotingscommissie van de VN, zodat ze rechtstreeks kunnen toezien op de bezuinigingen.

Maar op conservative Republikeinen maakt dat weinig indruk. Hun bezwaren tegen de VN gaan dieper: zij beschouwen de volkerenorganisatie als een blok aan het been van de Verenigde Staten. Een van de machtigste Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Tom DeLay, maakt er geen geheim van dat hij vindt dat de VS zich moeten terugtrekken uit de volkerenorganisatie.

Het Witte Huis ziet de onwil van de Republikeinen om de schulden aan de VN af te betalen als een teken van de toenemende 'isolationistische' stemming in het Congres. De Republikeinen kregen onlangs ook gedaan dat de Senaat het Kernstopverdrag, dat nieuwe kernproeven verbiedt, werd verworpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden