Hola, wat doet die pinda in de saus?

Thaise curry met aardappel, rundvlees en pinda's

ONNO KLEYN

Een pinda in de saus! Het zou de titel van een opgewekt niemandallerig kookboekje kunnen zijn. Maar zo bedoel ik het niet. Nee, ik wil diep duiken in het pinda-in-de-sausfenomeen, spekjes in de boerenkool, balletjes in de soep. Wat doen zij daar? Waarom zitten zij erin? Laatst maakte ik een Thaise masamancurry. U weet wel - of u weet niet - met aardappel, flintertjes rundvlees, lobbig gele saus en pinda's. Een paar maar, en heel, niet vermorzeld, verbrijzeld, fijngewalst. Die pinda's horen er. Ze doen iets. Je ziet ze misschien niet eens als je het gerecht voor je neus krijgt, en misschien zelfs niet als je een hap neemt, maar hola, daar komt er eentje tegen je tong of schampt je wang. Dat is leuk. Hij is er voor de textuur, die anders is dan die van het vlees, de aardappel of de saus.

Ik doe ook spekjes door de boerenkool. Niet omdat we de eiwitten nodig hebben; ze zijn er voor het holagevoel. Af en toe een ander gevoel tussen het ene maakt de fysieke kant van eten leuk. Even kauwen tussen het klotsen, even een tongspelletje tussen het vloeibare. Vandaar dat kant-en-klare soepballetjes zo vies zijn. Te zacht. Te week.

Kun je dan beter pinda's door je soep roeren? Nee. Of het moet dikke soep zijn. Het luistert heel nauw, namelijk. Een te groot contrast is niet goed. Ik zou zo zeggen: test het eens. Met mijn masaman curry. Die is uitstekend maakbaar zonder potjes masamancurrypasta. Er bestaan rijke, ingewikkelde recepten voor masaman. En het mijne:

Snij de biefstuk aan zeer, zeer dunne plakjes, of laat dat doen. Draai de pepers (met zaad voor pittig) met de specerijen, ui, knoflook, suiker en olie in of met een machine tot prut. Fruit het mengsel een minuut of drie aan in een braadpan of wok. Voeg dan de kokosmelk, pinda's, citroenblad en aardappelen toe, en zo veel water dat de aardappelen bijna onder staan. Laat zachtjes koken tot ze beetgaar zijn, in een klein kwartier. Roer er dan de biefstuk door en schep om tot de rauwe kleur ervan verdwenen is. Breng op smaak met vissaus, zout en limoensap. Eet met rijst.

Ingrediënten voor 4 personen:

350 gram biefstuk

2 Spaanse pepers, in stukken

1 eetlepel gemalen komijn

1 eetlepel gemalen koriander

1 theelepel kaneel

1 theelepel kardemompoeder

1 eetlepel kurkuma

1 ui, grof gesneden

3 tenen knoflook

1 eetlepel suiker

6 eetlepels olie

1 400 ml-blik kokosmelk

50 gram geroosterde pinda's

5 blaadjes citroenblad (optioneel, toko)

3 aardappels, in blokjes

sap van 1 limoen

3 eetlepels Thaise vissaus

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden