Hogeschool

Eerlijk is eerlijk, veel vertrouwen wekte het in eerste instantie niet: een dikke bundel oude interviews van wetenschapsjournalist en chemicus Simon Rozendaal, ter gelegenheid van de kwart eeuw dat hij nu aan het weekblad Elsevier is verbonden. Het oudste stuk is uit 1986.


Zo'n jubileum is vast een feestje waard, maar wat heeft een lezer ermee te maken? Wat ook al niet helpt is dat de immer wat pedante Rozendaal toch vooral bekend is om zijn nadrukkelijk contraire meningen in debatten over klimaat, kernenergie, griep, chemie, milieu, roken en wat al niet. Zijn stelling is steevast dat de mensheid het nog nooit zo goed heeft gehad als nu, ongeacht de incidentele ongemakken.


Elsevier vindt dat duidelijk prachtig en geeft hem dus al decennia ruim baan. Hij reist, praat en schrijft alsof het allemaal niks kost. Dat het het weekblad al langdurig voor de wind gaat, heeft daarbij zeker geholpen, noteert Rozendaal in de inleiding. Ik ben geen groot interviewer, beweert hij daar ook bescheiden.


Ook in de nieuwe bundel Gesprekken met Grote Geleerden berijdt Rozendaal in een handvol van de ruim vijftig interviews met tijgergenoegen zijn stokpaardjes. Met zichtbare instemming spreekt hij Bjørn Lomborg, Richard Linzen, Freeman Dyson, Olaf Schuiling, James Lovelock, Salomon Kroonenberg en zelfs fictieschrijver Michael Crichton. Zij onderstrepen vaak precies de politieke punten die de auteur graag wil maken. En hoewel als altijd bij Rozendaal goed geschreven, zijn het terugblikkend toch vaak de mindere stukken.


De mooiste interviews maakt Rozendaal duidelijk als hij zonder agenda als een echte bewonderaar bij een 'groot genie' langs mag. Dan is hij alert, observeert goed, vangt mooie citaten en one-liners en beschrijft ook zijn eigen opwinding. Gesprekken als met Edward Teller, Francis Crick, Dirk Jan Struik, Bram Pais, Donald Johanson, E.O. Wilson, Niko Bloembergen en Henk Buck behoren tot de hogeschool van het wetenschapsinterview, hoe oud ze meestal ook zijn. Petje af, toch.


Martijn van Calmthout


Simon Rozendaal: Gesprekken met Grote Geleerden. Elsevier. 496 p.; € 14,95. ISBN 978 90 6882 974 7.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden