Hogeschool van Amsterdam verbiedt stages en reizen naar Afrika

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft alle stages en studiegerelateerde reizen naar Afrika verboden. Dat heeft het College van Bestuur van de HvA deze week besloten. De beweegredenen voor het reisverbod zijn de uitbraak van het ebolavirus en de politieke instabiliteit in het continent.

De Hogeschool van Amsterdam. Beeld anp
De Hogeschool van Amsterdam.Beeld anp

Een reis naar Afrika kan in uitzonderlijke gevallen nog doorgaan, maar dan moet het het College van Bestuur (CvB) daar eerst toestemming voor geven. De maatregel geldt in principe voor een jaar. Als er dan niets is veranderd, wordt de regeling verlengd.

'Dit is een heel ingrijpende beslissing van het CvB', meldt HvA-persvoorlichter Suzanne Okkes aan Folia Web. 'Studenten en medewerkers die op dit moment in risicolanden verblijven, zullen indien nodig door de HvA worden teruggehaald naar Nederland.' De kosten voor de eventuele repatriëring van studenten en medewerkers neemt de hogeschool voor zijn rekening.

'Nee, tenzij'

Het CvB wil met het reisverbod voorkomen dat verschillende instellingen een eigen invulling gaan geven aan reisadviezen. Veiligheidsadviseur Peter Wurtz van de HvA neemt alle lopende en nieuwe voorstellen voor stages en studiegerelateerde onder de loep. 'Het antwoord is in principe nee, tenzij', zei Wurtz tegen Folia Web.

Volgens de veiligheidsadviseur wordt er in principe wel bij elke aanvraag gekeken naar de specifieke situatie in het land van bestemming. 'De politieke stabiliteit en gezondheidssituatie in Afrikaanse landen gedragen zich op dit moment als dagkoersen', aldus Wurtz.

Extra veiligheid

Een woordvoerster van de HvA benadrukte dat er van een absoluut verbod geen sprake is. 'Als iemand aantoont dat een reis belangrijk is voor de studie en dat het land veilig genoeg is, kan die toestemming worden gegeven. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat iemand niet naar Kaapstad zou mogen. Maar we bouwen een extra veiligheid in.'

'Wanneer studenten zo'n stage doen, krijgen ze er studiepunten voor en kunnen ze een beroep doen op ondersteuning van de hogeschool en de verzekeraar', aldus de woordvoerster. Volgens Wurtz gelden voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in principe dezelfde voorwaarden, hoewel het CvB van de UvA zich niet zo duidelijk heeft uitgesproken.

De Hogeschool van Amsterdam heeft bijna 50.000 studenten en ongeveer 4.000 medewerkers. Het is niet bekend hoeveel van hen tijdens een studiejaar naar Afrika gaan.

Verontwaardiging

Op sociale media wordt verontwaardigd gereageerd op het besluit van de HvA. De kritiek richt zich vooral op de omvang van het reisverbod. Dat geldt voor het hele continent, terwijl het ebolavirus momenteel maar in drie landen in West-Afrika een gezondheidsrisico vormt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden