Hogescholen gaan hogere eisen stellen

DEN HAAG (ANP) - Hogescholen gaan hogere eisen stellen aan studenten. Dat heeft Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad maandag in Den Haag gezegd.

Terpstra vindt dat de opleiding de studenten meer moet uitdagen. Dat is een reactie op de wens van de studenten zelf die een verzwaring van hun studie verlangen. Uit onderzoek bleek dat ongeveer een op de vijf studenten de moeilijkheidsgraad van de opleiding te laag vond.

Ook de beroepspraktijk stelt hogere eisen aan de kennis waarover studenten moeten beschikken, stelt Terpstra in een maandag verschenen discussienota. Hogescholen moeten studenten uitdagen om ,,innovatiever en ondernemender'' te worden als antwoord op een latere beroepspraktijk die sneller verandert en harder moet concurreren dan vroeger.

Studieuitval

Hogescholen kondigen vandaag ook aan meer te willen investeren in intakegesprekken, studiebegeleiding en steviger bindende studieadviezen. Dat moet de hoge studieuitval in de eerste maanden verminderen. Tevens denken de hogescholen er aan om studenten in het begin van de opleiding bindend te verwijzen naar een andere studie.

,,Tegelijkertijd'' zei Terpstra, ,,moeten en zullen we niet vergeten dat juist veel van onze studenten afkomstig zijn uit families waar zij de eersten zijn die hoger onderwijs genieten en dus doen we er alles aan hen met een bachelordiploma te laten slagen. Maar dat mag niet ten koste gaan van onze kwaliteit.''

Verder gaan hogescholen meer aandacht besteden aan de kwaliteit van de onderwijsorganisatie, zoals roostering, lesuitval en het aantal les- en contacturen. Uit het studenttevredenheidsonderzoek blijkt dat 43 procent van de studenten vindt dat de tentamenresultaten niet op tijd bekend worden gemaakt. Terpstra vindt dat besturen en docenten tekortschieten. ,,Als we meer van onze studenten verwachten mogen zij ook meer van ons verwachten.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden