Hogere straffen voor bankiers bij fraude

Frauderende bankiers, effectenhandelaren en beleggers kunnen in Europa veel hogere straffen tegemoet zien. Het Europees Parlement heeft dinsdag besloten dat op deze vergrijpen een maximum celstraf van minstens vier jaar komt te staan. Deze strafmaat wordt vanaf 2016 de norm in de hele Europese Unie.

AMSTERDAM - De nieuwe richtlijn is een reactie op de schandalen in het bankwezen van de afgelopen jaren. Een van de bekendste is het Libor-schandaal. Grote banken manipuleerden jarenlang belangrijke rentetarieven om er zelf beter van te worden. De banken die betrapt zijn (waaronder de Rabobank) kregen honderden miljoenen euro's boete opgelegd, maar de bankiers die de Libor-fraude pleegden gingen tot nu toe grotendeels vrijuit. Ook bij andere gevallen van financiële fraude kregen de betrokken bedrijven soms hoge boetes, maar werden betrokken individuen niet gestraft.


Op marktmanipulatie en handel met voorkennis staan in de meeste EU-landen nu vrij lage straffen. De strafmaat in de 28 lidstaten verschilt bovendien sterk. In Slowakije kunnen rechters financiële fraudeurs een celstraf opleggen van 10 dagen tot 15 jaar. In andere landen, zoals Hongarije, is financiële fraude nu nog niet strafbaar. Naar aanleiding van de vele financiële schandalen in het bankwezen stelde de Europese Commissie (EC) in oktober 2011 voor om strafbaarstelling in de hele EU te verplichten.


PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt vond dat EC-voorstel niet ver genoeg gaan. Zij drong er namens de sociaal-democratische fractie in het europarlement op aan dat er een uniforme strafmaat zou komen. Bozkurt: 'We moeten voorkomen dat witteboordencriminelen kunnen uitwijken naar landen met een mild strafregime. In de meeste lidstaten kunnen rechters alleen een administratieve boete opleggen. Boetes werken niet afschrikwekkend genoeg, dus daar willen we vanaf. We hebben het over serieuze misdrijven, dus daar moet gevangenisstraf op staan.'


Een maximum gevangenisstraf van vier jaar wordt de Europese norm voor ernstige vormen van handel met voorkennis, marktmanipulatie en tippen (het doorgeven van marktgevoelige informatie aan een kennis die op basis daarvan financieel voordeel kan behalen). Minder ernstige gevallen van 'koersgevoelig lekken' kunnen in de EU straks met maximaal 2 jaar cel worden bestraft.


Het staat de lidstaten vrij hogere maximumstraffen in te stellen dan de nieuwe richtlijn voorschrijft, maar lagere maximumstraffen zijn niet meer toegestaan. De 28 EU-landen krijgen twee jaar de tijd om hun nationale strafwetten hierop aan te passen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden