Nieuws Arrestatie Mitch Henriquez

Hogere straffen geëist tegen agenten voor dood Mitch Henriquez

Tegen twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez in 2015 zijn bij de behandeling van hun zaak in hoger beroep fors hogere straffen geëist. Het OM eiste maandag een celstraf van zes maanden tegen de twee agenten en een ontzetting uit het ambt van politieagent gedurende een periode van twee jaar.

Een agent naast iemand die een poster van Mitch Henriquez vasthoudt. Beeld anp

Volgens de advocaat-generaal zijn de twee politiemensen fors over de schreef gegaan en was het geweld dat zij gebruikten niet gerechtvaardigd. Henriquez werd tijdens zijn arrestatie in bedwang gehouden met een omstreden nekklem. Hij overleed een dag later.

Het vertrouwen in de politie is door deze zaak aangetast, aldus de advocaat-generaal, die vond dat er van deze zaak ‘een signaal’ moet uitgaan. Zij achtte de agenten schuldig aan mishandeling met de dood tot gevolg.

De agenten werden eind 2017 door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Zij gingen daar zelf tegen in hoger beroep. Bij de behandeling van hun zaak vorige week hielden ze vol dat ze niets verkeerds hadden gedaan.

Niet geleerd van fouten

Die houding lijkt zich nu tegen hen te hebben gekeerd. Volgens persadvocaat-generaal Gerard Sta eist het OM een tijdelijk beroepsverbod omdat de twee niet inzien dat hun handelen achteraf onjuist was. ‘Dat baart zorgen’, aldus Sta. ‘Want als je niet leert van je fouten kun je in de toekomst weer in de fout gaan.’

De eis voor het hof is aanzienlijk hoger dan die voor de rechtbank: toen eiste het OM nog een schuldigverklaring zonder straf. Dat werd onder andere beargumenteerd met de overweging dat deskundigen het niet eens waren over de vraag of de nekklem tot de dood van Henriquez kon hebben gevoerd. Het OM weet de doodsoorzaak toen aan hartfalen en stress.

Nieuw onderzoek heeft volgens persadvocaat-generaal Van Sta echter aangetoond dat de nekklem een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de dood van Henriquez. Om die reden eist het OM nu ook een voorwaardelijke celstraf.

Ontzetting uit het ambt

De advocaten van de nabestaanden van Henriquez vroegen vorige week om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor beide agenten en een volledig beroepsverbod. Zo ver gaat het OM niet. Een ontzetting uit het ambt wil zeggen dat de agenten niet meer in uniform op straat mogen komen, ze kunnen wel elders binnen de politie-organisatie werken.

‘Dit is de eis’, zegt Gerald Roethof, advocaat van de ex van Henriquez. ‘Maar ik sluit niet uit dat het hof in zijn veroordeling hier nog overheen gaat.’ Volgens Roethof was de opstelling van de agenten in de rechtszaal vorige week ‘onbegrijpelijk’. ‘Iedereen kon zien dat ze fout zijn geweest.’

Advocaat Richard Korver, die de familie van Henriquez vertegenwoordigt, vindt dat met deze eis van het OM de politieleiding een tik krijgt. Maar de familie acht een onvoorwaardelijke celstraf passender, aldus Korver.

De toentertijd 42-jarige Henriquez, afkomstig uit Aruba, werd in juni 2015 aangehouden na een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Hij riep naar agenten dat hij een ‘wapen’ bij zich had en wees daarbij op zijn kruis. Bij zijn aanhouding werd Henriquez door agenten hardhandig tegen de grond gedrukt. Daarbij werd pepperspray in zijn ogen gewreven. Na zijn dood braken rellen uit in de Haagse Schilderswijk.

Aan vier van de vijf agenten die bij de arrestatie betrokken waren, zijn disciplinaire maatregelen opgelegd. Twee van hen werden strafrechtelijk vervolgd wegens doodslag en mishandeling. De advocaten van de agenten komen dinsdag aan het woord. Het hof doet half juni uitspraak.

 ‘Wij krijgen pas rust wanneer alle vijf agenten worden gestraft’

Voor het begin van het proces in 2017, sprak de Volkskrant met de nabestaanden van Henriquez. Zij hoopten toen dat ze alle vijf worden gestraft. ‘Pas dan krijgen we rust, en kan ook Mitch rusten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden