Hogere strafeis 'leugenaar' in Valkenburgse zedenzaak

In de Valkenburgse zedenzaak verschenen vandaag twee verdachten voor de rechtbank in Maastricht - de andere vier die waren gedagvaard lieten verstek gaan. Toch waren hun zaken totaal verschillend. Een 22-jarige wat schuchtere jongeman, gekleed in zwart pak, bekende ruiterlijk dat hij drie keer seks had gehad met het 16-jarige meisje. Een 25-jarige man - type: hip, snel - ontkende dat echter in alle toonaarden.

Peter de Graaf
Hotel in Valkenburg waar de ontucht met een 16-jarige prostituee plaatsvond. Beeld anp
Hotel in Valkenburg waar de ontucht met een 16-jarige prostituee plaatsvond.Beeld anp

Toch eiste het Openbaar Ministerie tegen de ontkennende verdachte een veel hogere straf dan tegen de bekennende verdachte: twaalf maanden gevangenisstraf versus vier maanden (plus vier voorwaardelijk). Volgens het OM heeft hij meerdere leugenachtige verklaringen afgelegd. Tegen de politie zei de 25-jarige D.J. eerst dat hij naar het Valkenburgse hotel was gelokt en daar door twee mannen was 'beroofd'.

Ze boden hem seks aan met een vriendin, zei hij, maar die heeft hij nooit gezien. Hij had zich weer aangekleed en was vertrokken. Die verklaring trok hij voor de rechtbank weer in. Dat verhaal had hij 'in paniek' opgehangen. Hij ging nu 'de waarheid' vertellen: hij was in het hotel opgevangen door pooier Armin A., vertrouwde het niet en was weer vertrokken. Weer 'een lulverhaal', concludeerde officier van justitie Karin Janssen. 'Hij was aan het liegen en blijft liegen. De enige reden daarvoor is dat hij een strafbaar feit wil verhullen.'

Leeftijd gevraagd

Tussen zijn telefoon en de werktelefoon van de minderjarige prostituee is 18 keer over en weer gesmst. Zijn telefoon is 'aangestraald' in de buurt van het hotel. Daarna is zijn telefoon bijna een uur van de radar geweest; pas in Heerlen zijn weer signalen opgevangen. In die tussentijd moet J. seks met het meisje hebben gehad, meent het OM. 'Van de 64 klanten die wij hebben gehoord, zegt twee derde dat ze wel in de buurt zijn geweest, maar om de een of andere reden geen seks hebben gehad. J. is daar één van', aldus Janssen.

Advocaat Björn Jegers vroeg vrijspraak. 'Er is niet bewezen dat hij ontucht heeft gepleegd.' J. wilde aanvankelijk niet verschijnen, maar de rechtbank dwong hem daartoe. Anders was hij door de politie opgehaald. Hoe anders verliep de zitting 's middags met de 22-jarige R.R. Hij zei dat hij op zoek was gegaan naar een prostituee van zijn leeftijd. Hij had in het hotel nog naar haar leeftijd gevraagd. 'Ze zei heel overtuigend dat ze 18 was', aldus R. 'Als ze jonger was dan 18, had ik niks gedaan.'

Kamer in het Valkenburgse hotel waar een 16-jarige prostituee seks had met meerdere mannen. Beeld anp
Kamer in het Valkenburgse hotel waar een 16-jarige prostituee seks had met meerdere mannen.Beeld anp

Toekomst

Hij had gereageerd op haar seksadvertentie op een prostitutiewebsite. 'Dat is een legale site. Ik ging ervan uit dat ze daar wel controleren dat ze 18 jaar of ouder zijn.' De seks met het meisje 'voelde niet gedwongen', zei hij. R. vond het zo lekker dat hij nog twee keer terugging. Nu heeft hij daar spijt van: 'Ik vind het rot voor het meisje. Haar leven staat op zijn kop.' Maar hij onderstreepte dat zijn toekomst ook op zijn kop staat. Hij deed verpleegkunde en was tijdelijk aan het werk in de thuiszorg, maar dat is nu even gestopt. 'Als ik een celstraf en een strafblad krijg, kan ik niet elke opleiding meer doen', zei hij. R. werkt nu met een vakantiecontract in de huishoudelijke hulp.

Het OM oordeelde mild over de op een na jongste verdachte in de zedenzaak. Officier van justitie David van Kuppeveld prees zijn oprechtheid en aanwezigheid in de rechtbank. Daarmee heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen. Maar hij is ook verantwoordelijk voor de ontucht met een minderjarige. 'We hebben hier heel lang over gesproken', zei hij. De eis: acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Tegen de niet-aanwezige verdachten eiste het OM celstraffen van 5 tot 12 maanden (waarvan 2 tot 4 voorwaardelijk). De rechter doet 30 juli uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden