Hogere sterfte baby’s in Noorden

In de noordelijke provincies sterven aanzienlijk meer baby’s rond de geboorte dan in de rest van het land. De kans op zogenoemde perinatale sterfte is er 11 procent hoger dan in het Westen.

Tot die conclusies komt Miranda Tromp, die deze week promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Volgens haar onderzoek stierven van 2000 tot 2004 landelijk 10,1 baby’s per duizend geboorten. In Friesland waren dat er 11,9 per duizend; in Groningen 11,5.

Tromp, werkzaam in het AMC als medisch informatiekundige, verbeterde de computertechniek die gegevens over zwangerschappen registreert.

Nu hebben medici uit verschillende disciplines, zoals verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen, allemaal hun eigen landelijke registratie.

Tromp ontwikkelde een methode om al die gegevens te koppelen, zodat de perinatale zorg (van de 22ste zwangerschapsweek tot een week na de geboorte) in haar geheel kan worden bekeken. Tijdens het maken van deze koppeling kwamen de grote verschillen boven water.

In de babysterfte tussen de 22 en de 25,6 weken zwangerschap zitten geen regionale verschillen, vertelt de promovenda. ‘Vanaf de 32ste week zijn de verschillen wél erg zichtbaar.’ Een echte verklaring kan Tromp niet geven, maar er is een vervolgstudie gestart naar de oorzaken.

Wel kan de uitgestrektheid van het gebied een rol spelen, beaamt ze. Vrouwen, maar ook ambulances, moeten langer reizen voor ze in het ziekenhuis zijn. De sterftecijfers zijn het hoogst bij vrouwen die tijdens de baring naar het ziekenhuis moeten.

Overigens toont het nieuwe bestand ook aan dat landelijk gezien juist weer minder baby’s overlijden dan een paar jaar geleden. In de periode 2000-2006 waren dat er 10,5 per duizend eenlinggeboortes; momenteel zijn het er 9,1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden