Hogere prijzen door introductie euro

President N. Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de prijzen door de komst van de euro iets omhoog zijn gegaan....

Hij benadrukt dat het gaat om een onzekere calculatie. 'Er zijn echt nog heel veel onzekerheden.' Volgens DNB is het moeilijk de invloed van de euro te isoleren van andere zaken die effect hebben op de prijs. De euro-prijsstijging wordt veroorzaakt door doorberekende hogere kosten door de invoering van de nieuwe munt en ongunstige afrondingen.

Maandag presenteerde de Consumentenbond een eerste onderzoek naar prijsstijgingen rond de euro-introductie. CD's, parkeerkaartjes, fietsen en overnachtingen zijn fors duurder geworden. Gemiddeld zijn de prijzen van de tweeduizend artikelen in het onderzoek met 2,8 procent gestegen. Volgens directeur K. de Jonge van de Consumentenbond is deze verhoging niet alleen toe te schrijven aan de komst van de euro. 'Het leven in Nederland is het afgelopen jaar duurder geworden. Mensen geven ten onrechte de euro hiervan de schuld.'

Januari is van oudsher een maand waarin de prijzen stevig stijgen. In dezelfde periode van het vorige jaar klommen de prijzen van hetzelfde mandje diensten en producten met gemiddeld 2,4 procent. Het verschil van 0,4 procentpunt kan gedeeltelijk worden verklaard uit de prijsexplosie van groente en fruit.

De prijs van CD's is in de afgelopen twee maanden met 4,7 procent gestegen. De prijzen van CD's zijn in de loop van 2001 al opgeschroefd. Ten opzichte van een jaar geleden moet zelfs 10 procent meer worden betaald.

Ook veel gemeenten hebben de invoering van de euro aangegrepen om prijzen te verhogen. Vaak hebben gemeenten hun parkeertarieven opgeschroefd. Parkeren is gemiddeld bijna 9 procent duurder geworden.

Het onderzoek van de Consumentenbond is zeker niet volledig, erkent onderzoeker P. van Rosse. Kleding bijvoorbeeld is niet in het onderzoek meegenomen. De uitverkoop tempert de gemiddelde prijsstijging in januari doorgaans behoorlijk. Ook medicijnen, energie, auto's, telefoonkosten, reizen en woonlasten zijn niet onderzocht. Volgens Van Rosse is het onderzoek dan ook niet te vergelijken met de inflatiecijfers van het CBS. Die worden op 8 februari bekendgemaakt.

Sinds augustus 1999 heeft het Openbaar Ministerie 47 miljoen euro (105 miljoen gulden) aan zwart geld in beslag genomen, zo werd in Utrecht gemeld. Hierbij zijn in totaal 176 personen aangehouden. In de eerste vier weken van dit jaar zijn 59 personen, met in totaal 20 miljoen euro aan crimineel geld, opgepakt. De buit is opmerkelijk, omdat herhaaldelijk is aangegeven dat de jacht op zwart geld geen doelstelling was bij de euro-omwisseling.

De criminaliteit daalde in Nederland tijdens de omschakeling naar de euro. Het aantal overvallen daalde in december en de eerste drie weken van januari met ruim eenvijfde en het aantal straatroven met 10 procent. Dat blijkt uit de voorlopige evaluatie van het Euro-project van de politie. Er waren bij de geldtransporten geen noemenswaardige incidenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden