Hogere machten

Het Capitool had van 'hogere machten' vier minuten extra gekregen, vertelde Henk van Hoorn met een gezicht alsof ons een 'godsgeschenk' ten deel was gevallen....

De landelijke televisie heeft het maar moeilijk met de statenverkiezingen. Oké, ze spreken allerminst tot de verbeelding, maar ze tellen wèl mee. Per slot van rekening moeten de dames en heren van de provinciale staten ook worden gerekend tot het gilde der hogere machten met wie het soms/vaak kwaad kersen eten is. Het gekke is alleen dat je die gekozen dames en heren vrijwel nooit in beeld krijgt. Ja, woendag misschien na afloop als er driftig geschakeld gaat worden langs de velden, maar in de aanloop: ho maar.

'Wie verzint nou dat er vanavond een debat is tussen de fractievoorzitters uit de Kamer?', vroeg Terlouw met een sardonisch lachje. En Van Hoorn ontglipte de term 'lijsttrekkers'. Ferry Mingelen en Paul Witteman zaten er maar mee. Heel even vielen in het begin alleen de namen van de provincies Limburg en Gelderland, maar daarna was het al gauw rollenbollen over het Binnenhof. Geld voor de Betuwelijn, werkgelegenheid, asielzoekers, het CDA in de oppositie, de toekomst van 'paars' - de verkiezingen teruggebracht tot een uurtje paars-promotie. En geen minuut extra.

De televisie moet duidelijk nog wennen aan de nieuwe politieke cultuur die in Nederland voelbaar is, maar daar zullen wel hogere machten achter zitten.

Han van Gessel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden