Hogere kwartaalwinst KLM ondanks pilotenstaking

De twee werkonderbrekingen van KLM-vliegers hebben de winst van de luchtvaartmaatschappij over de maanden april, mei en juni met 20 miljoen gulden gedrukt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het kwartaalresultaat, flink opgestuwd door het Amerikaanse Northwest Airlines waarin KLM een belang houdt van 25 procent, viel beleggers tegen. De winst zat aan de onderkant van de prognoses van analisten, die rekenden op 129 tot 148 miljoen. Op de Amsterdamse effectenbeurs ging KLM na het bekendmaken van de cijfers onderuit: het aandeel verloor donderdag 2,50 gulden op 57,50 gulden.

KLM's president-directeur P. Bouw hield donderdag tijdens de vergadering van aandeelhouders in Amsterdam vast aan zijn eerdere voorspelling dat de luchtvaartmaatschapij over het lopende boekjaar een resultaat zal behalen dat licht beter zal zijn dan over het boekjaar 1994-'95. Toen werd een recordwinst van 470 miljoen gulden geboekt. Bouw zei opnieuw dat het rendement nog vergroot moet worden om sterker te staan in 'slechte tijden'.

De luchtvaartmaatschappij groeit gestaag door. Over het eerste kwartaal nam het vervoer opnieuw met 10 procent toe. Die expansie komt slechts ten dele tot uitdrukking in de winstgroei, omdat KLM in vergelijking met het vorige boekjaar twee extra kostenposten te verwerken heeft. Over het eerste kwartaal heeft KLM 35 miljoen moeten wegzetten voor belastingen. Bovendien ging KLM na een 'pensioen-holiday' van 21 maanden weer premies betalen. Dat kostte 68 miljoen.

De cijfers van de luchtvaartmaatschappij zijn nog eens extra lastig te vergelijken met die over het vorige boekjaar omdat nu voor het eerst de deelneming in Northwest in winst resulteert. In het eerste kwartaal boekte KLM 45 miljoen gulden als resultaat uit zijn deelnemingen (waaronder ook 80 procent in Transavia en 50 procent in Martinair). Vorig jaar beliep die opbrengst niet meer dan 7 miljoen gulden.

Northwest Airlines was nog maar drie jaar geleden het lelijke eendje van de Amerikaanse luchtvaartindustrie. Vorig jaar behaalde de maatschappij voor het eerst sinds tijden weer winst, en inmiddels is het een van de best renderende airlines in de VS. Voor KLM was dat reden de preferente aandelen in Northwest op te waarderen. Winst uit de gewone aandelen zit er voorlopig nog niet in voor KLM, omdat Northwest nog altijd een groot negatief eigen vermogen heeft.

Over het eerste kwartaal steeg KLM's winst voor belastingen met 34 procent tot 169 miljoen. De omzet nam van 2262 miljoen toe tot 2307 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat daalde van 211 miljoen tot 164 miljoen, maar daarin is de post van 68 miljoen aan pensioenpremies verwerkt. Die post buiten beschouwing gelaten nam het bedrijfsresultaat over de maanden april, mei en juni met 15 procent toe. De winst per aandeel bedroeg 1,46 gulden, tegen 1,31 vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden