Hogere kracht

Cocktailman


Hoe maak je uitmuntende cocktails? Timo Janse-de Vries (33), bartender bij Door 74, een cocktailbar in Amsterdam, doet het ons voor in tien delen aanschouwelijk onderricht. Volgens Timo is er voor iedereen een cocktail. 'Er is niet zoiets als iemand die niet van cocktails houdt. Wie dat zegt, heeft zijn cocktail gewoon nog niet gevonden.'


W

ie is de Tessmanian Devil? 'Deze cocktail is vernoemd naar Tess Posthumus, een van onze bartenders. Zij heeft hem ook bedacht.'

Is bartender geen mannenberoep?

'Dat is het geworden omdat er in het verleden veel met fusten en drank moest worden gesjouwd. Dat is allang niet meer zo. Bij ons in Door 74 werken nu vier vrouwen en drie mannen.


'Ik heb Tess opgeleid. Ze zat een keer bij ons aan de bar. Ik had het gevoel dat ze iets had, dat ze talent had voor het vak. Dat is gebleken: Tess is nu de beste vrouwelijke bartender van Nederland en misschien wel de beste wereldwijd. De Tessmanian Devil is echt haar signature cocktail.'

Ziet eruit als een pikant drankje met die rode pepers.

'Tess heeft een passie voor chilipeper en een zwak voor zuren. Die zitten er dus allebei ruimschoots in. Dit is een zure, spicy cocktail. Dat is bijzonder.'

Vertel eens iets over de drank die erin zit.

'Biercée is een Belgische gin. Hij smaakt een beetje kruidig. Toen ik hem proefde, was ik meteen verkocht. Als je hem wilt vervangen, moet je een gin nemen die de citrus-kant op gaat, zoals Tanqueray Ten of Beefeater.


'Lillet Blanc is een versterkte wijn uit Frankrijk. Het valt te vergelijken met droge vermout, maar dan een fruitige. Strega is een zoete Italiaanse kruidenlikeur met anijs, vanille, honing en zoethout.'

Wanneer drinken we deze Tessmanian Devil?

'Dit is een cocktail die thuishoort bij de zogenaamde 'Corpse Revivers', opwekkende cocktails. Die drink je als je er eigenlijk al doorheen zit, maar nog een hele avond moet. Dan kun je er weer even tegen. Heb je nooit meer energiedrankjes nodig.'


Ingrediënten 30 ml Biercée gin (of Tanqueray Ten of Beefeater) 30 ml vers citroensap 30 ml Strega likeur 30 ml Lillet Blanc (of droge martini vermout) 2 dashes (10 tot 12 druppels) chili bitter (zie recept hieronder) glas: martini


Chili bitter 1 fles wodka 3 chilipepers, fijngesneden, inclusief de zaadjes 2 vanillestokjes, opengesneden 10 kruidnagels Doe alles bij elkaar in een fles. Laat liefst zes weken staan (maar het is al na één week redelijk op smaak). Schenk de vloeistof door een fijne zeef in een andere fles.


Bereiding Tessmanian Devil Doe alle dranken bij elkaar in een cocktailshaker gevuld met ijs. Shake 10 seconden krachtig. Schenk door een fijne zeef in een martiniglas.


TIP VAN DE WEEK


Als je een cocktail shaket, doe dat dan met kracht. If you shake, you wake up the drink, zeggen bartenders. Te weinig shaken is nooit goed. Shake nooit drank waar koolzuur in zit (limonade, champagne). Door de druk vliegt je opzetstuk eraf.


(web)winkels voor dranken, bitters en andere cocktailbenodigdheden


Cocktail Boutique


Gespecialiseerd in vintagecocktailbenodigdheden en glaswerk, maar heeft ook heel wat bitters en gedestilleerde dranken.


cocktailboutique.nl


Slijterij Ton Overmars


Hoofddorpplein 11, Amsterdam


tonovermars.nl


Le Cellier


Spuistraat 116, Amsterdam.


lecellier.nl


Things for Drinks


Een uitgebreid assortiment van glazen, cocktailbenodigdheden, koffie en wijnaccessoires


thingsfordrinks.com


Drankgigant


drankgigant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden