Hogere hypotheekgarantie blijft half jaar langer van kracht

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft een half jaar langer verhoogd op 350 duizend euro. Vanaf juli 2012 zal die grens gedurende drie jaar langzaam worden teruggebracht naar het oude niveau van 265 duizend euro.

AMSTERDAM - In hetdebat over de begroting van het kabinet voor de woningmarkt was dat donderdag de belangrijkste uitkomst. Het lijkt een schrale oogst voor een onderwerp dat bijna alle politici voor in de mond ligt als het gaat over de grootste problemen in Nederland. . Verantwoordelijk minister Piet Hein Donner kreeg dan ook veel kritiek van de oppositie. 'De regering doet te weinig, en wat de regering wel doet is niet goed', zo vatte hij het debat teleurgesteld samen. 'Ik kan en wil niet aan die cultuur wennen.' Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) zei daarop dat Donner 'een sfeer van zieligheid en medelijden creëert'.


De hogere NHG-grens is in die politieke patstelling dus een uitzondering. De maatregel geldt als een succes omdat huizenkopers door de onderlinge garantieregeling goedkoper kunnen lenen, zonder dat het de staat geld kost.


Op de grote problemen op de woningmarkt blijft het echter een zeer bescheiden antwoord, concludeerde de oppositie. Zowel op de koop- als op de huurmarkt is de doorstroming het afgelopen jaar tot een dieptepunt gedaald. Wachtlijsten voor sociale huurwoningen nemen almaar toe. Intussen durven de meeste starters op de woningmarkt geen huis te kopen en kunnen ze dat ook niet. Met name een grote groep huishoudens met een middeninkomen zit in de knel. Zij mogen niet meer naar een sociale huurwoning en kunnen niet kopen.


Woensdag was in de Tweede Kamer al duidelijk dat de politiek op al deze problemen geen antwoord heeft. De een na de andere woordvoerder beklom het spreekgestoelte om daar een eigen plannetje te presenteren. De PvdA wilde de verlaging van de overdrachtsbelasting terugdraaien en het geld gebruiken voor andere stimulerende maatregelen. Het CDA had een ideetje om woningcorporaties en pensioenfondsen te laten samenwerken. En D66 vroeg om 40 miljoen voor startersleningen. Het zijn vergeefse plannen, zo bleek direct uit de reactie van andere fracties.


En dat geldt al helemaal voor de grotere aanpassingen van de woningmarkt waar oppositiepartijen op aandrongen: de herziening van de huurwetgeving en de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Belangenorganisaties, adviesbureaus en wetenschappers noemen dat al jaren als noodzakelijke maatregelen. D66-woordvoerder Kees Verhoeven probeerde de minister nog te prikkelen door hem erop te wijzen dat zelfs de Raad van State voor een aanpak van de hypotheekrenteaftrek is. Maar het kabinet heeft de grote ingrepen taboe verklaard.


Donner: 'Juist als het slecht gaat met de woningmarkt, moet je die niet nog slechter maken door de hypotheekrenteaftrek aan te passen.' De kern van de zaak werd een dag eerder krachtig verwoord door Betty de Boer van de VVD. 'Wij hebben een afspraak gemaakt met onze kiezers dat wij de hypotheekrenteaftrek in stand zullen laten en daar houden wij ons aan.'


Piet Hein Donner

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden