Hogere huren

De huurverhoging is een signaal dat de huizenmarkt enigszins aan het normaliseren is.


De recente huurverhoging voor nieuwe huurders in Amsterdam en Utrecht is volgens verwachting. Bij de herziening van de huurregels voorspelden corporaties en huurders al in koor dat sociale huurwoningen in de dure binnensteden fors in prijs zouden stijgen. Door een andere puntentelling mogen de woningcorporaties een hogere huur in rekening brengen voor nieuwe huurders. Aangezien corporaties hun inkomsten moeten opvijzelen, is het niet verwonderlijk dat zij de prijzen voor lege huurwoningen verhogen.


De huurverhoging is op zichzelf geen reden voor onrust, maar een signaal dat de huizenmarkt enigszins aan het normaliseren is. De woningmarkt in Nederland was tot nog toe ernstig verstoord door de mengeling van subsidie voor huurders en kopers (de hypotheekrenteaftrek) en allerlei beknellende regels voor de ruimtelijke ordening. De prijzen van koopwoningen zijn daardoor in het verleden te hard opgelopen, terwijl veel scheefhuurders met een hoog inkomen goedkope huurwoningen bezet hielden.


Het huidige kabinet van VVD en PvdA heeft met een reeks hervormingen de woningmarkt in beweging gekregen. Huren mag duurder worden, de kopers moeten meer zelf betalen. Zo'n overgangsperiode gaat logischerwijs gepaard met aanpassingsproblemen. Vooral gemeenten en corporaties moeten in samenspraak eventuele knelpunten oplossen.


De lokale overheid en de woningcorporaties zullen eerst in overleg moeten bepalen hoeveel goedkope huurwoningen nog beschikbaar blijven. In een gemeente als Eindhoven zijn bijvoorbeeld de prijzen van nieuwe huurwoningen niet of nauwelijks gestegen.


De lokale politici moeten bij dit overleg realistische doelen voor ogen houden. Voor een evenwichtige spreiding in de stad is behoud van sociale huurwoningen wel relevant. Maar handhaving van precies hetzelfde aantal sociale huurwoningen in dure binnensteden van Amsterdam of Utrecht, zoals in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezing soms wordt beloofd, is ondenkbaar. Corporaties kunnen beter in het centrum een hogere huur vragen of de panden zelfs verkopen, om met het geld in kansarme wijken betaalbare huurwoningen bij te bouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.