Advertentie van Bencom

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Hoger stroomverbruik door hitterecords

De tropische temperaturen die in de zomers van 2018 en 2019 worden bereikt zorgen voor een piek in het stroomverbruik van Nederland aldus Essent. In Nederland wordt gemiddeld 10 procent meer stroom verbruikt dan normaal dankzij de airco’s, ventilatoren en vriezers die harder moeten werken om op temperatuur te blijven.

Gaslicht.com Beeld Bencom
Gaslicht.comBeeld Bencom

Hogere temperaturen en het stroomverbruik

Wanneer het heter wordt, worden er meer apparaten aangesloten die voor verkoeling moeten zorgen. Zo zag Essent het stroomverbruik tussen de 10 en 15 procent stijgen met een temperatuur van 33 graden ten opzichte van het normale verbruik. Deze stijging is niet alleen bij Essent te zien maar wordt bevestigd door Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool te Groningen. Volgens Visser neemt het stroomverbruik met 6 miljoen kilowattuur toe bij elke graad boven de 20. Ook Visser denkt dat deze stijging is te wijten aan het aantal koelingsapparaten in woningen.

Wat kost dat per huishouden?

Per huishouden is het stroomverbruik verschillend. Een ‘normale’ airco gebruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Consumenten laten de airco doorgaans gemiddeld acht uur aan staan op de warmere dagen zoals die deze zomer hebben gezien. Met een stroomtarief van 22 á 23 eurocent kost dit zo’n € 1,80 per airco per dag. Afhankelijk van het aantal airco’s en ventilatoren verschilt het stroomverbruik per gezin.

En hoe zit dat met het gas?

Het voordeel van de warme temperaturen is natuurlijk dat de verwarming niet aan hoeft en er over het algemeen kouder wordt gedoucht met extreme hitte. Toch maakt dit amper verschil met zomers zonder extreme temperaturen. Wat wel scheelt, zijn de winters. De gemiddelde temperaturen in de winter nemen toe waardoor er minder hard gestookt hoeft te worden. Dit scheelt pas echt energie aldus lector Martien Visser.

Hoge kosten voorkomen

Besparen op het verbruik is vaak lastig, de vriezers moeten toch aan staan en een airco met 33 graden is ook geen overbodige luxe. Daarom is het raadzaam om eens goed naar je energiecontract te kijken. In dit artikel spreken we over een energietarief van 22 á 23 eurocent. Dit tarief betaal je vaak niet meer als je al geruime tijd bij dezelfde energieleverancier zit met een contract voor onbepaalde tijd. In de meeste gevallen gaan de kosten per kilowattuur en een kuub gas omhoog met als gevolg een overbodig hoge energierekening. Op vergelijkingssites als Gaslicht.com kun je heel eenvoudig je energie vergelijken en zien wat er op jouw verbruik is te besparen.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden