Hoger sterfterisico na sekseverandering

Vrouwelijke transseksuelen hebben een grotere kans te overlijden aan hart- en vaatziektes en beroertes. Dat blijkt uit onderzoek, meldt de Volkskrant.

Hormoonhuishouding

De studie toont wereldwijd voor het eerst aan dat het omzetten van de hormoonhuishouding gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Het toedienen van vrouwelijke hormonen aan mannen blijkt schadelijker dan het geven van mannelijke hormonen aan vrouwen. De onderzoekers vonden bij vrouw-mantransseksuelen geen verhoogd sterfterisico.

Emeritus-hoogleraar transseksuologie Louis Gooren (VUmc), die het onderzoek begeleidde, is geschrokken van de resultaten. In twee eerdere onderzoeken werden geen negatieve gezondheidseffecten gevonden, omdat de follow-up niet lang genoeg was, zegt hij.

Endocrinoloog Henk Asscheman zoekt de verklaring in het zware vrouwelijk hormoon ethinylestradiol dat veel transseksuelen uit de onderzoeksgroep slikken. Dat hormoon wordt door het VUmc niet meer voorgeschreven.

Genderteam

Volgens Mick van Trotsenburg, endocrinologisch gynaecoloog en hoofd van het genderteam in het VUmc, zijn sommige transseksuelen buiten het ziekenhuis om met dat hormoon doorgegaan. Zij bestellen het via internet of krijgen het van hun huisarts.

Dagelijks slikken zij het equivalent van drie moderne anticonceptiepillen. Het hoge percentage rokers (50 procent) levert daarbij een extra risicofactor op.

Asscheman wijst op de kleine aantallen: het sterfterisico voor hart- en vaatziektes en beroertes is 70 procent hoger maar dat komt neer op zeven extra sterfgevallen onder duizend transseksuelen.

Toch is er reden tot zorg, zegt Van Trotsenburg. Hij wil transseksuelen benaderen om ze te attenderen op de gezondheidsrisico’s. Tot nu toe zijn in Nederland 2.200 man-vrouwtransseksuelen hormonaal behandeld.

Kelly uit televisieprogramma Big Brother (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden