Hoger podium graag, Prince

Grappig te merken hoe Gijsbert Kamer het concert van Prince in het Ziggodome zo totaal anders heeft beleefd dan ik (V, 27 mei).

Ik weet niet of recensenten bij voorbaat al een goede plek in het Ziggodome toebedeeld krijgen, maar de beleving van Kamer zal zo totaal anders zijn geweest dan de mijne omdat hij in ieder geval niet op de plek stond waar ik stond.

Ik had een staplaats, net buiten de 'golden circle', dus normaal gesproken best goed voor een staplaats. Ik bezoek regelmatig concerten, vroeger alleen maar staand, tegenwoordig wat meer zittend. Ook Prince heb ik regelmatig gezien, in allerlei zalen, van groot tot klein, staand en zittend.

Prince is echter vergeten dat de gemiddelde Nederlander zo ongeveer de helft groter is dan hijzelf. Het podium was zo laag gebouwd, dat zelfs ik met mijn 1 meter 70 en ook nog eens met hakken aan, totaal geen zicht op het podium had en maar moest raden wat zich daar afspeelde.

Heel af en toe kon ik Prince zien op een van de drie projectieschermen, waar de rest van de tijd visuals op werden geprojecteerd. Hoewel hij in het begin zijn hits speelde, verveelt het al heel gauw als je alleen maar naar achterhoofden staat te kijken.

Dat maakt dat je wel meer tijd hebt om om je heen te kijken en te zien hoe het publiek reageert. Iets waar ik normaal gesproken echt niet mee bezig ben. En hier zag ik toch echt wezenlijke verschillen met de beleving van Gijsbert Kamer.

De klacht dat je niets kon zien, hoorde ik meer in mijn buurt. Ik zag voornamelijk kletsende mensen om me heen die een beetje om zich heen stonden te kijken of te praten.

In het begin werd er nog wel een beetje meegeklapt en gedanst. Maar toen Prince zijn hits in een verkorte versie of op een medley-achtige manier had gespeeld, en begon aan het wat onbekendere, voornamelijk hardere werk, haakten steeds meer mensen af.

Op de vloer, maar ook op de tribunes zag ik veel heen en weer geloop van mensen die wat te drinken gingen halen. Als een concert je echt boeit, ga je echt niet tussendoor iets te drinken halen. Dan wil je geen minuut missen.

We stonden met velen te wachten op wat meer herkenbaar werk, maar dat bleef erg lang uit. Heel even leek het tij te keren toen er eindelijk weer een bekender nummer klonk. Maar dat was maar heel kortstondig, omdat het bekende nummer meteen overging in een onbekend nummer.

Het publiek op de tribunes was enthousiaster dan het staande publiek, had ik het idee, maar dat het dak eraf ging, nou nee.

Zelfs tijdens Purple Rain moest Prince enkele malen vragen 'put your lights on', maar de massale aanstekerlichtjes, die normaliter in groten getale verschijnen tijdens dit nummer, bleven uit. Hij raffelde het nummer in het begin in hoog tempo af en haalde zo het hele magische weg uit dit nummer. Een hoop confetti baat dan niet meer.

Mijn interpretatie was dat dit een van zijn slechtste concerten ooit was. De sfeer zat er lang niet zo in als bij de andere concerten die ik van hem heb meegemaakt. Persoonlijk vond ik zijn laatste concert in het Gelredome magischer dan dit optreden. Ik heb na afloop ook mensen gesproken die zitplaatsen hadden, maar ook zij waren niet dolenthousiast.

De dames van Prince verzochten het publiek bij aanvang van de show geen foto- en filmopnamen te maken. Prince wil graag dat je een concert voelt, beleeft en in het moment pakt. Het zou een magische avond worden, zo werd beloofd.

Dat vond ik erg lovenswaardig en daar kan ik me helemaal in vinden. Ik ben zelf ook helemaal niet van het filmen en ik stoor me best aan iedereen om me heen die dat wel doet, omdat het vaak mijn eigen uitzicht weer belemmert.

Ik wilde het concert ook graag meebeleven, in het moment leven en het voelen, maar helaas is dit niet gelukt. Als ik geen goed zicht heb, kan ik niet zien hoe de interactie tussen Prince en zijn dames en zijn publiek is.

Als ik de hele avond alleen maar naar het beeldscherm boven het podium moet staren heb ik het gevoel dat ik naar tv zit te kijken en er niet echt zelf bij ben. Dus voor mij was dit concert een diepe en dure teleurstelling.

Dus Prince: volgende keer graag een hoger podium meenemen zodat je ook mij weer kunt betoveren!

Nancy van Dijck, Eindhoven

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden