Hoger opleiden leidt tot besparing van 1 miljard

De overheid kan jaarlijks ruim 1 miljard euro besparen door het gemiddelde opleidingsniveau van de beroepsbevolking met een jaar toe te laten nemen....

Dit blijkt uit het onderzoek Investeren en terugverdienen, dat het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) woensdag heeft gepresenteerd. Uit het eerste SBO-onderzoek van januari dit jaar bleek al dat een jaar extra onderwijs leidt tot een salaris dat 6 tot 8 procent hoger ligt. Nu blijkt dat investeren in onderwijs de samenleving als geheel veel geld oplevert. Naast besparingen berekenden de onderzoekers gunstige effecten op de welvaart, doordat onderwijs de kwaliteit van leven vergroot.

Het SBO adviseert het kabinet om de extra 700 miljoen euro voor onderwijs te stoppen in vernieuwing voor de lange termijn. Het voortijdig schoolverlaten moet worden tegengegaan, onderwijs- en onderzoeksinstellingen moeten in staat worden gesteld zelf verantwoordelijkheid te dragen en er moeten kenniscentra worden opgericht.

Tijdens het symposium dat volgde op de presentatie van het rapport maakten deskundigen duidelijk dat de achterstandspositie van Nederland ten opzichte van andere Europese landen en de Verenigde Staten niet alleen dwingt tot meer onderwijsinvesteringen, maar ook tot een betere organisatie van het onderwijs.

Zo vindt ook Henk Dijkgraaf, president-directeur bij Shell. 'De roep om meer in het onderwijs te investeren is iets te simpel. Het gaat om de vraag waarin je investeert. Er moet serieus worden gekeken naar verlegging van geldstromen naar meer maatschappelijk relevante onderwijsactiviteiten. Veel van de extra investeringen moeten gaan naar de versterking van het beroep van leraar, kwantitatief én kwalitatief.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden