Hoger opgeleide migrantenjongeren positief over toekomst in Nederland

Hoger opgeleide jongeren in Nederland hebben dezelfde toekomstplannen, of ze nu van Nederlandse afkomst zijn of een migratieachtergrond hebben. Het opleidingsniveau van hun ouders is een veel belangrijkere factor voor hun toekomstbeeld dan afkomst.

Studenten in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Beeld ANP/Koen Suyk
Studenten in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.Beeld ANP/Koen Suyk

Wie hoger opgeleide ouders heeft, ziet de toekomst zonniger tegemoet. Hij is tevredener over zijn woonbuurt en over de ondersteuning die hij thuis en op school krijgt bij zijn onderwijsloopbaan. Dit is de uitkomst van het onderzoek Gedeelde Toekomst - Toekomstoriëntatie van Nederlandse (migranten)jongeren, van Kennisplatform Integratie & Samenleving (een samenwerking van het Verwey-Jonker Instituut en Movisie) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Voor het onderzoek zijn bijna duizend jongeren in Nederland tussen de 14 en 23 jaar geënquêteerd over de vraag: hoe ziet je leven eruit als je 25 bent? De onderzoekers melden dat het opleidingsniveau van de geënquêteerden iets hoger ligt dan gemiddeld. Volgens onderzoeker Klooster zijn de deelnemers een redelijke afspiegeling van de Nederlandse jeugd. Al zal een groep jongeren die totaal geen vertrouwen heeft in zijn toekomst niet meedoen aan zulke onderzoeken, zegt ze erbij als kanttekening.

Ongeacht hun afkomst kiezen jongeren overwegend voor een opleiding die aansluit bij hun interesse. Daarna verwachten zij een vaste baan te bemachtigen en aan 'huisje-boompje-beestje' te beginnen. Twintig jaar geleden lag de nadruk bij de keuzen van migrantenjongeren nog vaker op inkomen dan op doorstuderen - op aanraden van hun ouders, bleek toen uit onderzoek van de Erasmus Universiteit.

Jongeren met een niet-Nederlandse achtergrond zijn nu vaker werkloos en hebben vaker flexibele banen. Zij ervaren discriminatie, bijvoorbeeld bij het vinden van een stage. Zo bezien zijn de onderzoekers verbaasd over de geringe verschillen tussen het toekomstbeeld van jongeren met een Nederlandse en jongeren met een migrantenachtergrond. 'In de meer gepolariseerde maatschappij is discriminatie op de arbeidsmarkt regelmatig in het nieuws waardoor jongeren soms ontmoedigd kunnen raken', zegt onderzoeker Eva Klooster. Dit onderzoek laat zien dat veel jongeren met een migratieachtergrond positief naar de toekomst kijken.'

'Nooit ben ik door mijn afkomst belemmerd in mijn carrière'

Buket Mersin (24) nam vorig jaar deel aan het jongerenonderzoek. Ze is blij dat 'er veel meer jongeren zijn met een migratieachtergrond met een positieve mindset'.

'Zij focussen vooral op zichzelf en hun carrière', zegt Klooster. 'Er tekenen zich de contouren af van een groep weerbare jongeren met een migratieachtergrond met een positief beeld van zichzelf en de eigen toekomst in Nederland. Zij willen hun toekomstplannen niet laten beïnvloeden door negatieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij, noch door de wens van hun ouders.'

Buket Mersin, een van de geënquêteerden, is verheugd 'dat er meer jongeren met een niet-Nederlandse afkomst zijn met een positieve mindset'. 'Ik hoop dat de politiek dit onderzoek goed leest en ziet hoeveel kracht er zit in deze generatie jongeren.'

De toekomst ligt open voor Miek én Asmaa

Afkomst speelt geen rol bij het toekomstbeeld van jongeren. Zo is het ook bij Miek en Asmaa, al weten ze dat er discriminatie is op de arbeidsmarkt.

In het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) van eind vorig jaar staat dat migranten in Nederland het afgelopen decennium minder positief gestemd zijn geraakt over de kansen en het leven in Nederland. Toch vindt SCP-onderzoeker Iris Andriessen dit rapport niet in tegenspraak met hun integratiemonitor. Het kan volgens haar heel goed zo zijn dat jongeren ondanks de geconstateerde obstakels hun eigen toekomst wel zonnig inzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden