Nieuws

Hoger onderwijs vanaf maandag deels weer open dankzij zelftesten

Universiteiten en hogescholen openen hun deuren vanaf maandag 26 april weer deels voor studenten. Studenten wordt gevraagd (gratis) zelftesten te doen, op vrijwillige basis. Er hangt voor de overheid een behoorlijk prijskaartje aan.

Een nu nog lege collegezaal van de Universiteit Utrecht. Vanaf 26 april kunnen deze zaal en andere leslocaties in het hoger onderwijs mogelijk weer gedeeltelijk bezet worden. Beeld ANP / Robin van Lonkhuijsen
Een nu nog lege collegezaal van de Universiteit Utrecht. Vanaf 26 april kunnen deze zaal en andere leslocaties in het hoger onderwijs mogelijk weer gedeeltelijk bezet worden.Beeld ANP / Robin van Lonkhuijsen

Studenten mogen zich op vrijwillige basis twee keer per week thuis zelfstandig testen om één keer in de week plaats te kunnen nemen in een collegezaal. Wie geen test wil doen (en geen klachten heeft) kan dus ook gewoon naar college komen. Er is geen controle.

Het kabinet maakt voor de benodigde 20 miljoen testen 350 miljoen euro vrij, de organisatie en logistiek kost nog eens 135 miljoen: bij elkaar bijna een half miljard euro voor zelftesten die studenten op vrijwillige basis kunnen afnemen. Ze kunnen de testen online bestellen en gratis laten thuisbezorgen. Het project wordt gefinancierd door het kabinet, maar is uitbesteed aan de externe organisatie Fast Lane.

Uit de eerste pilot is gebleken dat de meerderheid van de studenten weinig voelt voor de vrijwillige testen. De uiteindelijke deelnamebereidheid was slechts 30 procent. Belangrijkste les uit de testopenstelling is, volgens projectleider Carla Nagel, dat zelftesten niet zo veel zin hebben als het vrijblijvend is. Nagel verwacht dat studenten ook niet warm lopen voor testen bij de andere pilots; de resultaten hiervan worden begin mei verwacht.

Heropenen hoger onderwijs

Het deels openen van het hoger onderwijs op 26 april werd al langer aangekondigd, op voorwaarde dat het besmettingsgetal, in de woorden van het kabinet, ‘acceptabel’ is. Premier Rutte noemde de openstelling tijdens de persconfenrentie dinsdag ‘niet meer dan een eerste stap, maar ik denk een goede.’

In feite gaat het hoger onderwijs terug naar de situatie van vóór 16 december, toen het kabinet een einde maakte aan fysieke lessen in het hoger onderwijs. Net als toen moet ook nu de anderhalve meter afstand in de onderwijsgebouwen gewaarborgd worden. Dat komt neer op een gemiddelde bezetting van 20 tot 30 procent van de capaciteit.

Het onderwijsministerie spreekt in een zogenoemd ‘servicedocument’ over één dag onderwijs per week, maar de werkelijkheid zal genuanceerder zijn. Een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU laat weten dat niet gegarandeerd kan worden dat iedere student een dag per week fysiek les krijgt. Iedere onderwijsinstelling maakt gebruik van andere types onderwijsgebouwen en kan dus een verschillend aantal studenten binnenlaten.

Ook zijn er 14 miljoen gratis testen beschikbaar gekomen voor leraren in het basis- en voortgezet onderwijs. Hierdoor kunnen uitbraken sneller worden opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk worden voorkomen. Middelbare scholen gaan zogenoemd risicogericht testen. Dat betekent dat er wordt getest op het moment dat er een besmetting op school bekend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden