Hoger onderwijs moet toch bijna 36 miljoen bezuinigen

De bezuiniging van 35,8 miljoen euro op het hoger onderwijs gaat volgend jaar gewoon door. Alleen als het ministerie van Onderwijs financiële meevallers heeft, valt over verzachting te praten....

Van onze verslaggever

De Tweede Kamer legde zich hier donderdagavond bij neer, na vier weken onderhandelen met de minister. Een groot deel van de Kamer vindt de bezuiniging, die oploopt tot 143 miljoen euro in 2006, hoogst ongelukkig. Een meerderheid vindt dat het kabinet juist extra in het hoger onderwijs zou moeten investeren. Ook hogescholen, universiteiten en studenten protesteerden massaal tegen de kabinetsplannen. Het kabinet zelf bleef op het standpunt staan dat het hoger onderwijs het geld zelf kan verdienen door efficiënter te werken.

Pogingen van de Kamer om de bezuiniging ongedaan te maken, strandden. Gisteravond stelde een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en LPF voor om af te wachten of er wellicht in 2003 minder geld aan studiefinanciering wordt uitgegeven dan verwacht. Dit geld moet dan aan het hoger onderwijs ten goede komen. Ook hoopt de Kamer op meevallers uit het ICES-fonds, een potje voor investeringen in de kennisinfrastructuur en -economie. Van der Hoeven heeft hier geen bezwaar tegen, maar ze waarschuwde dat dit geld er waarschijnlijk niet komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden