Hoger beroep, of toch maar niet? Het Hof bepaalt

De ingezonden lezerbrieven van vrijdag 16 december.

Wanneer het Hof vindt van niet, eindigt daarmee deze strafzaak Wilders. Tenzij het OM hoger beroep instelt; dan 'lift' Wilders mee. Beeld anp
Wanneer het Hof vindt van niet, eindigt daarmee deze strafzaak Wilders. Tenzij het OM hoger beroep instelt; dan 'lift' Wilders mee.Beeld anp

Brief van de dag - Hoger beroep, of toch maar niet?

De Tweede Kamer voelt niet voor verruiming van de de vrijheid van meningsuiting (afschaffing van de artikelen 137c en d, Wetboek van Strafrecht, waarvoor Wilders is veroordeeld) en zal hem dus niet redden bij zijn hoger beroep (Ten Eerste, 15 december). Wilders had spoorslags hoger beroep ingesteld nadat de rechtbank hem schuldig had bevonden aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, maar geen straf opgelegd. Er zit echter een addertje onder het gras. Om de stroom van hoger beroepen in te dammen is met Kamerbrede instemming (inclusief Wilders' PVV) artikel 410a aan het Wetboek van Strafrecht toegevoegd. In zaken waarin een maximale straf van vier jaar en een geldboete tot 500 euro is opgelegd, geldt een 'verlofstelsel'. Deze zaak valt daaronder. De voorzitter van het gerechtshof beslist of het belang van een goede rechtsbedeling de behandeling van het hoger beroep vereist. Voor het Openbaar Ministerie gelden die beperkingen ten aanzien van het hoger beroep niet. Wanneer het Hof vindt van niet, eindigt daarmee deze strafzaak Wilders. Tenzij het OM hoger beroep instelt; dan 'lift' Wilders mee. Het kan voor het OM derhalve tamelijk verleidelijk zijn in deze loze dagen tussen speculaas en truffel vooral niets te doen. Wordt vervolgd, of niet?

Paul van Vugt, strafrechtadvocaat, Eindhoven en Johan F. Bil, advocaat, Oosterhout

Zorgende vaders

Prima repliek van Etienne Scheeper uit Alkmaar op het artikel over 'zorgende vaders': 'Het wordt gewoon' dat vaders zorgen voor hun kinderen! Nu al iets meer dan één op de tien. Als dat zo doorgaat, zal rond de eeuwwisseling maar liefst bijna de helft van alle vaders één hele dag voor hun kinderen zorgen' (O&D, 14 december).

Laten we niet net doen alsof er substantieel dingen veranderen want dat is niet zo. Bij een organisatie waar ik bij betrokken ben, was er een vacature voor communicatieadviseur voor twintig uur in de week.

Er reageerden 130 mensen onder wie geen enkele man. Die zijn niet geïnteresseerd in een parttime functie. Hoezo ze willen voor hun kinderen zorgen?

Tegelijkertijd liep er een vacature voor businesscontroller, fulltime. Hier waren er dertig sollicitanten onder wie drie vrouwen. Bij het bestuderen van de cv's viel het toch wel heel erg op dat de drie vrouwelijke sollicitanten geen moeder waren en dat er onder de 27 mannen veel vaders zaten.

Lilianne van den Broek, Hidaard

Hoezo vooruitgang?

Tim van Leeuwen, de baas van de nieuwe NS-dienstregeling, reageerde donderdag op deze pagina op een brief van een lezer die aangeeft dat de dienstregeling voor Zeeuwse reizigers richting Randstad ongunstig uitpakt. Hij schrijft dat Zeeuwen maar liefst 16.000 reisminuten winnen. Maar hij heeft heus wel meer treinleed veroorzaakt.

De overstap vanuit Zeeland (in Roosendaal) richting Breda vice versa is bijzonder krap: binnen 4 minuten dien je je van spoor 4 naar spoor 1 te begeven, op de terugreis dito situatie. Er hoeft weinig mis te gaan of je ziet de trein voor jouw neus wegrijden; waarom geen aankomst op spoor 3 te Roosendaal? Daarnaast is er door de verschoven vertrektijden geen directe overstap op de Intercity direct in Rotterdam CS meer, om zo een half uur reistijd te winnen als je Amsterdam of Schiphol als reisdoel hebt. Ook de directe aansluiting naar Utrecht CS/Amersfoort is verdwenen. Een wachttijd van 23 minuten in Rotterdam is nu het gevolg. De reizigers op de middel- en lange afstand vanuit Zeeland en Bergen op Zoom zijn hier de dupe van.

De treinen rijden nu wel 130 km per uur maar in 1970 reisde je vanuit Vlissingen in 2 uur en 33 minuten naar Amsterdam CS, hoezo vooruitgang?

Frans Klaver, IJzendijke

Koot en Bie

Fantastisch en terecht dat de legendarische personages Van Kooten en De Bie tot straatnaam worden vereeuwigd. Ik hoop dat ze toestemming gaan geven (Ten eerste, 15 december).

Mag ik opteren voor het Vieze Man Plantsoen?

Bas Groot, Amsterdam

Cor van der Laak

Het Haagse Laakkwartier kan eenvoudig worden omgedoopt door er 'Cor van der' voor te zetten.

Peter Noordermeer, Dreischor

Whatsappen waar?

In een ingezonden brief (O&D, 15 december) pleit Han de Bondt voor aanpassingen van smartphones om met name het whatsappen softwarematig te verhinderen. Wie zich met een snelheid van meer dan 5 km per uur verplaatst kan dan niet meer whatsappen of dergelijke activiteiten uitvoeren. Hij gaat daarbij echter voorbij aan het feit dat dit dan ook geldt voor medereizigers in de auto en vanzelfsprekend ook voor alle reizigers die van het openbaar vervoer gebruik maken. Hoe wil hij daar onderscheid in kunnen maken? Of alleen appen op het station of bushalte?

Ruurd Okkerse, Hoevelaken

Supersnelle nachttrein

Volgens Michiel Slütter is een elektrische hoge snelheidsnachttrein de ultieme oplossing als alternatief voor de minder milieuvriendelijke vliegtuigen (O&D, 15 december).

In Frankrijk rijdt de tgv niet 's nachts omdat er dan onderhoud wordt verricht op het spoor, zodat de tgv overdag geen hinder ondervindt van deze werkzaamheden.

Dat is ook de reden waarom er nooit een tvgn (train grande vitesse nuit) zal komen.

Frits Roos, Fortaleza, Brazilië

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden