Hoger beroep kartelvorming Heineken en Bavaria afgewezen

De boetes die bierbrouwers Heineken en Bavaria hebben betaald voor hun deelname aan een kartel, blijven gehandhaafd. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag besloten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Het hof wees daarmee in hoger beroep de bezwaren af die de twee bedrijven tegen de boetes hadden ingediend. Heineken kreeg in 2007 een boete van 198 miljoen euro voor het maken van kartelafspraken, Bavaria moest bijna 21 miljoen euro neertellen. Het kartel, waaraan verder InBev en Grolsch deelnamen, bestond tussen 1996 en 1999. De afspraken tussen de partijen betroffen alleen de Nederlandse biermarkt. Toenmalig eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes het destijds over een 'hardcore-kartel'.

De boete van het toenmalige Belgisch-Braziliaanse InBev werd kwijtgescholden omdat zij de verboden afspraken als eerste meldde bij de Europese Commissie. Grolsch hoefde zijn boete van 32 miljoen euro uiteindelijk ook niet te betalen. Vorig jaar werd bepaald dat het bedrijf nooit rechtstreeks bij de afspraken betrokken is geweest. De boetes van Heineken en Bavaria, die beide bedrijven al hebben betaald, werden in juni vorig jaar wel met 5 procent verlaagd vanwege de lange duur van de procedure. Heineken moest aanvankelijk 22 miljoen euro meer betalen, Bavaria kreeg een korting van 2 miljoen euro.

Voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betekent de uitspraak van gisteren een opsteker. Naar aanleiding van de boetes uit 2007 besloot de branchevereniging in april van dit jaar Bavaria, InBev, Grolsch en Heineken te laten dagvaarden. Zij willen van een Nederlandse rechter horen dat de brouwerijen hun klanten hebben benadeeld. Met zo'n uitspraak in de hand kunnen horecaondernemers in een aparte procedure proberen schade te verhalen op de brouwerijen. Volgens KHN maakt de uitspraak van het Europese Hof duidelijk 'dat de horecabiermarkt op slot zit en niet concurrerend is'. Directeur Lodewijk van der Grinten van de branchevereniging: 'Het is tijd dat er van buiten wordt ingegrepen.' Uit onderzoek dat KHN eerder dit jaar liet uitvoeren bleek dat cafés zwaar onder de knoet zitten bij brouwerijen. Per jaar stapt slechts 2,4 procent van Nederlandse cafés over op een andere leverancier. Op de beurs won het aandeel Heineken gisteren 1,8 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden