Hoge waterstand wordt man uit Limburg fataal

AMSTERDAM - Een 52-jarige man uit Linne, ten zuiden van Roermond, is zondagmiddag verdronken toen hij zijn hond probeerde te redden. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer van het hoge water in Nederland.


Volgens getuigen is de man zijn hond, die te water was geraakt, achterna gesprongen. Daarbij is hij door de stroming meegevoerd. Zijn zoon heeft nog geprobeerd hem uit het water te halen, maar dat lukte niet. Omstanders hebben de hond wel veilig op het droge kunnen trekken.


Het ongeval gebeurde in een gebied dat voor een groot deel overstroomd is. Intussen stijgt het water in Limburg nog verder. Pas maandagmiddag zal de hoogste waterstand zijn bereikt. Daarna zal het nog zeker vier tot vijf dagen duren, voor het overtollige water is afgevoerd.


Zondagmiddag brachten staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) en de Limburgse gouverneur Leon Frissen een bezoek aan twee van de buitenwereld geïsoleerde dorpen Steyl en Itteren. Ze werden vervoerd per legervrachtwagen. Atsma liet zich bijpraten over de maatregelen die worden genomen tegen het hoge water.


De staatssecretaris had een brief gekregen van het provinciebestuur dat stelde dat de beveiliging van Limburg tegen overstromingen niet voldoet aan de wettelijke eisen. Na de overstromingen van 1993 en 1995 werden kades opgehoogd en nieuwe aangelegd. Maar volgens een recent onderzoek dat de provincie liet uitvoeren door de waterschappen, zijn die ingrepen ontoereikend. Limburg wil meer geld van de staatssecretaris om de Maasbeveiliging op orde te brengen.


Atsma merkte na afloop van zijn bezoek op dat alles goed lijkt te verlopen en dat er geen reden is tot paniek. 'Ik wilde vooral weten of de voorzieningen die sinds de overstromingen van 1995 zijn getroffen, werken', zei hij. De staatssecretaris toonde zich tevreden. Maar Frissen en voorzitter Jan Schrijen van het waterschap Roer en Overmaas hielden hem voor dat de Maasdijken en -kades in België twee centimeter hoger zijn. 'Als de Maas erg hoog wordt, loopt alles Nederland in en blijft België droog', aldus Schrijen.


Op diverse plekken in Limburg en Brabant worden dijken bewaakt en zijn verkeersovergangen afgesloten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden