Hoge verwachtingen Bowie-eerbetoon door Lady Gaga

Zij ontbrak nog in het overzicht maar na het weekend maakt Lady Gaga dan toch haar inhaalslag, die vermoedelijk ook nog even zal nagalmen. Natuurlijk moet ook Lady Gaga een eerbetoon brengen aan David Bowie, en dat doet ze maandag bij de uitreiking van de Grammy Awards, de jaarlijks te vergeven Amerikaanse muziekprijzen.

Robert van Gijssel
Lady Gaga. Beeld AFP
Lady Gaga.Beeld AFP

Want bekijk Lady Gaga door de oogharen en je ziet eigenlijk al een soort David Bowie. Zelfde androgyne, soms wat buitenaardse uitstraling. Zelfde zonderlinge kostumering. Zelfde hang naar diepe artisticiteit en kunstzinnige betekenislagen. En dus een zelfde neiging constant van persoonlijkheid en voorkomen te veranderen, in een poging een zo raadselachtig mogelijke versie van zichzelf te presenteren.

Er kwamen nogal wat Bowie-tributes op ons af de afgelopen maand, na het overlijden van de zanger op 10 januari. Je kon het als popster van enige statuur eigenlijk niet maken om niet met een Bowie-tribute te komen, bij een live-show, een tv- of radio-optreden, of in een eigen Bowie-clip op YouTube.

Behoorlijk origineel was de film die de Canadese band Arcade Fire deze week uitbracht: een parade van drum- en brassbands door de straten van New Orleans, bij een door een megafoon geschreeuwde versie van Heroes. Niet om aan te horen, maar vast en zeker goed bedoeld. Arcade Fire liet maar even zien dat je met een Bowie-tribute en passant ook nog de aandacht kunt vestigen op een andere kwestie. Of op jezelf. De kwalificatie 'heroes' in het eerbetoon van Arcade Fire gold eigenlijk de inwoners van de geplaagde stad New Orleans (orkaan Katrina, 2005), volgens Arcade Fire 'de meest fantastische stad op aarde'

Lady Gaga. Beeld Reuters
Lady Gaga.Beeld Reuters

Rebelse Madonna

Madonna betrok de dood van Bowie stiekem ook een beetje op zichzelf door bij een live-show in Houston, en al twee dagen na het overlijden van de Britse ster, een versie van Rebel Rebel te vertolken waarin het publiek toch vooral een heel rebelse Madonna zag. 'Die rebel van David Bowie, dat ben ík natuurlijk', probeerde Madonna duidelijk te maken met een bijzonder onaangepast dansje. En daar had ze natuurlijk ook een punt.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Groot supporter

Dan was Bruce Springsteen met zijn live-vertolking van Rebel Rebel in Pittsburgh wat meer bescheiden, en vrij droog rockend. Wel jammer dat The Boss in zijn intro vooral memoreerde dat 'zijn goede vriend' David Bowie een groot supporter was van Bruce Springsteen - in plaats van andersom.

Bruce Springsteen. Beeld AP
Bruce Springsteen.Beeld AP

Ontroerend

Echt ontroerend was een fraaie piano-tribute van Elton John bij een show in Los Angeles, die werkte als een muzikaal zoekplaatje. Wat speelde Elton John nou precies, was dat nu Space Oddity, of Starman vermengd met Johns eigen Rocketman? Twee ruimtereizigers in muzikale omhelzing: prachtig uitgespeelde rouwsymboliek.

Elton John. Beeld AP
Elton John.Beeld AP

Rick Wakeman

Maar het meest indrukwekkend zijn toch de tributes van artiesten uit de omgeving van de overledene zelf, die echt met Bowie hebben gewerkt en dus met terugwerkende kracht inzicht kunnen bieden in het oeuvre. Zo speelde Yes-toetsenist Rick Wakeman voor de BBC-radio een lyrische en verhelderende pianoversie van Life on Mars, een van de vele nummers die hij in 1971 zelf met Bowie had opgenomen.

Hoge verwachtingen

En daarom mag ook veel worden verwacht van de Bowie-tribute van Lady Gaga. De muzikale leiding is namelijk in handen van Nile Rodgers, die behalve 'een goede vriend' van Bowie natuurlijk ook de producer was van de baanbrekende plaat Let's Dance. 'Bowie was de Picasso van de muziek', verklaarde Rodgers al, direct na het overlijden van Bowie. Ons staat dus nog wat te wachten, bij de Grammy-show van Gaga.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden