HOGE TONEN

Hij staat er een beetje losjes bij. Strak in het pak, maar hand in de zak. Op de achtergrond de gevel van een Amsterdams bruin café, een lantaarn verspreidt diffuus licht en op de voorgrond dobbert een zeilbootje in de Amsterdamse gracht....

LIDY NICOLASEN

Madame Tussaud

Elco Brinkman, want hij is het. Zijn drinkmaatje is Anita Meijer, zangeres.

De horden buitenlandse gasten die dagelijks aan hen voorbij trekken, hebben geen idee wie die twee in dat hoekje bij Madame Tussaud zijn op de verdieping van de zeventiende eeuw in hun moderne outfit.

Ruim vier jaar geleden wilde de Nederlandse Madame Tussaud bij de tijd zijn. Naar Brits voorbeeld werd, vér voor de verkiezingen, gegokt wie Nederlands nieuwe premier zou worden. Brinkman liep zich toen nog warm. Hij prijkte op de covers van de glossy's, bestudeerde de shuffle en was de gedoodverfde kandidaat om Ruud Lubbers op te volgen.

Brinkman werd gevraagd te poseren. Losjes, hand in de zak. Zijn hoofd werd uit was gekneed, zijn lichaam uit klei. Zo'n zestigduizend gulden kostte Brinkman. Toen hij klaar was ging het feest niet door. Wim Kok trad aan. Brinkman werd gestald als caféganger en de boetseerders togen aan de slag met Kok.

Kok werd in 1995 geplaatst. Hij heeft het gezicht gekregen van een jeune premier en hij staat tussen de groten der aarde van dit moment zoals Blair, Kohl en Clinton. Lubbers is ook bewaard. Hij staat naast Bush en Gorbatsjov, de groten van weleer.

Zwarigheden (8)

Ze gaan op hun kop staan, slaan gedurfde taal uit, sturen de ene na de andere fax en verkopen hun ziel en zaligheid via Internet. En toch slagen ze er niet in een poot tussen de deur te krijgen van de gevestigde media. De nieuwkomers in de campagne, de kleine partijtjes die op een zetel azen. Wij willen aandacht! eisen De Groenen en ze verstoorden de campagne van de PvdA.

Jij & Idealisten, het Kiezers Collectief, Nederland Mobiel, de Nederlandse Middenstandspartij (NMP)en de Natuurwetpartij bezetten vorige week het perscentrum Nieuwspoort. Ze hebben een prijsvraag: hoeveel journalisten waren er? Wat er te winnen valt: een gratis stemadvies, een beleggingsadvies om inflatie te ontwijken en formulier om schade te claimen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Morgen gaan de lijsttrekkers van vijf nieuwe partijen met elkaar in debat: De Groenen, het Kiezers Collectief, Jij & Idealisten, de Natuurwetpartij, de Nieuwe Communistische Partij Nederland. De NMP is er niet bij, die is er voor rechtse kiezers.

Communiqué Rijksvoorlichtingsdienst

Het Kabinet der Koningin deelt mede:

Hare Majesteit de Koningin zal in het kader van de Kabinets-formatie - op donderdag 7 mei 1998 ten Paleize Noordeinde ontvangen:

13.30 uur: mr. F. Korthals Altes, Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

14.30 uur: drs. P. Bukman, Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

15.30 uur: mr. H.D. Tjeenk Willink, Vice-President van de Raad van State

Vanaf 17.00 uur zal de Koningin de vertegenwoordigers van de fracties in de Tweede Kamer ontvangen, in volgorde van grootte op grond van de verkiezingsuitslag. Op donderdag 7 mei 1998 worden vijf vertegenwoordigers ontvangen, op vrijdag 8 mei 1998 zal de Koningin vanaf 09.30 uur de vertegenwoordigers van de overige fracties consulteren. De volgorde waarin zij worden ontvangen zal op 7 mei 1998 worden meegedeeld.

Campagne

De PvdA-campagne voor de Kamerverkiezingen is veruit de beste, blijkt uit onderzoek dat RTL Nieuws liet doen. Ruim 58 procent noemde Kok en zijn campagne. Van de VVD bleek 22 procent het meest gecharmeerd. Voor GroenLinks koos 13 procent en D66 7 procent. Het CDA viel nauwelijks op, zegt 5 procent.

Partij: Socialistische Partij. 24.484 leden

In kas: 1,6 miljoen gulden

Herkomst: Contributie van de leden (minimaal dertig gulden per jaar) plus afdrachten van de twee Tweede Kamerleden, de elf statenleden en de 224 leden van gemeenteraden en deelraden.

Grootste gever: De Kamerleden Marijnissen en Poppe verdienen ieder 2750 gulden netto per maand. De rest gaat naar de SP. Een Kamerlid verdient 180 duizend gulden bruto.

Overig: Eén raadslidmaatschap levert de SP dertigduizend gulden per jaar op.

Grootste uitgaven: Reclame op de tv. De SP zegt goedkoop te hebben ingekocht. Dus niet duur adverteren rond sportuitzendingen, maar wel voor de herhaling van een populair programma als Ook dat nog. Achtduizend vrijwilligers gaan vanaf vandaag tot aan 6 mei 2,5 miljoen kranten in brievenbussen doen met de kreet: stem tegen sociale tweedeling.

Tegenprestaties: Cursussen en opleidingen van de partij.

Geldzorgen: Het geld was gistermiddag bijna op. De laatste uitgaaf bedroeg ongeveer een ton. Die is besteed aan SP-uitzendingen tot en met 6 mei op alle regionale radiozenders.

Weggeven: Niets. Voor SP-parafernalia moet worden betaald om de kosten te dekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden