HOGE SNELHEID, LAGE BIJTELLING

Elektrisch rijden is goedkoper dan rijden in een auto met brandstofmotor. Een gemiddelde automobilist kan zo per maand een paar honderd euro besparen.

Beeld BMW i3

Sinds begin dit jaar is de regeling dat zakelijke rijders geen bijtelling hoeven te betalen voor elektrische auto's afgeschaft, maar toch blijft de overheid 'schoon rijden' belonen. De bijtellingspercentages blijven namelijk relatief laag. Als zakelijke rijders een volledig elektrische auto aanschaffen, wordt 4% van de cataloguswaarde opgeteld bij hun bruto-inkomen als zij privé per jaar meer dan 500 kilometer rijden. Voor hybride auto's geldt een bijtelling van 7%.Ter vergelijking: bij brandstofauto's is de bijtelling 14% of hoger.

Zakelijke rijders met oog voor milieu
De BMW i3 is populair onder zakelijke rijders die oog hebben voor het milieu. Zij betalen voor deze elektrische auto een bijtelling van 4%, aangezien hij geen CO2 uitstoot. Voor de range extender variant (met een uitstoot van 13 gram CO2 per kilometer) geldt een bijtelling van 7%. De aanschaf van een elektrische auto als de BMW i3 is ook op andere gebieden financieel aantrekkelijk, zelfs voor niet-zakelijke rijders. Zo zijn beide modellen in elk geval dit jaar nog vrijgesteld van Motorrijtuigenbelasting en hoeven kopers geen aanschafbelasting (BPM) te betalen. Dat zal ook het geval zijn vanaf 2015, als alleen een BPM-vrijstelling geldt voor auto's met een uitstoot van minder dan 83 gram CO2 per kilometer.

Tot ruim € 200,- per maand besparen
Brandstof tanken kost (veel) geld en ook wat dat betreft valt er bij elektrische auto's veel winst te behalen. De website verbruiken.nl berekent het verschil in kosten voor elektrische en gewone auto's. De BMW i3 blijkt per jaar € 1001,- aan stroom te kosten als hij 30.000 kilometer rijdt. Bezitters van een vergelijkbare benzineauto betalen jaarlijks zo'n € 3580,- aan tankbeurten. Met een verschil van € 2579,-, ruim € 200,- per maand, is duidelijk dat elektrisch rijden een flink voordeel oplevert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden