Hoge Rus heeft na crisistop NAVO nog tijd voor Groningen

'Ach', zegt een van de bodes van het stadhuis met typisch Groningse nuchterheid, ''t maakt ons allemaal niets meer uit.' Alsof er elke dag hoog bezoek uit het buitenland naar het hoge Noorden komt....

Van onze verslaggever

Wio Joustra

GRONINGEN

Terwijl de collega's van de zestien NAVO-landen in Noordwijk de gespannen situatie in Bosnië bespreken, brengt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Andrei Kozyrev een ontspannen bezoek aan Groningen, de tweelingstad van zijn geboorteplaats Moermansk. 'Om hier alvast mijn verkiezingscampagne te beginnen', grapt de man die ook namens Moermansk in de 'Doema' in Moskou, het Russische parlement, is afgevaardigd.

Het is maar goed dat weinig inwoners van de Russische havenstad Nederlands met een Gronings accent kunnen lezen, want dan zien ze op de televisie dat hun volksvertegenwoordiger bij het stadhuis wordt verwelkomd naast een wagen waarop staat: 'Tuut, tuut, tuut, Helder doet z'n patat in 'n puut'. Het is markt op de Grote Markt en dat wordt, op een enkele uitzondering na, aanzienlijk belangrijker gevonden dan de visite van iemand die althans in Groningen lang niet de sterstatus heeft van een Jacques d'Ancona.

Wel heeft de chef protocol en internationale betrekkingen van de gemeente Groningen, Y. Steensma, de dag van zijn leven. Dan weer loopt hij de Russische delegatie hinderlijk voor de voeten, dan weer schept hij er een satanisch genoegen in de pers op afstand te houden. Kennelijk krijgt Groningen toch minder hoogwaardigheidsbekleders op bezoek dan de bode vermoedde.

Burgemeester H. Ouwerkerk (PvdA) is met vakantie in de Verenigde Staten. De jonge CDA-wethouder B. Westerink, die 'internationale betrekkingen' in zijn portefeuille heeft, fungeert als gastheer. Hij weet in de ordentelijke chaos die zo'n bezoek nu eenmaal onvermijdelijk met zich meebrengt, zijn kalmte beter te bewaren dan zijn topambtenaar.

Kozyrev moet na een onderonsje in de hal van het stadhuis met schoolkinderen uit Moermansk, die aan de internationale school in Haren een maandje Engels leren, opvallend vaak de slaap uit zijn ogen wrijven. Het is me het nachtje dan ook wel geweest. Drie uur 's ochtends op de Franse ambassade in Den Haag pas klaar met het crisisberaad van de internationale Contactgroep over Bosnië en na een bliksembezoek aan de koningin per helikopter naar Groningen Airport Eelde.

Dat hij drie kwartier te laat is, wordt hem door de Groningse autoriteiten snel vergeven. Eigenlijk verbazen ze zich er allemaal over dat hij de tijd heeft kunnen vrijmaken voor een bezoek dat in de huidige, koortsachtige sfeer van de internationale diplomatie bijna komisch aandoet. 'Doe die beide jongens van de BVD ook even een sapje', instrueert een bode zijn jongere collega, en een ieder weet weer dat dit niet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is.

Geduldig luistert Kozyrev naar een toespraak van Westerink, die het bezoek van Peter de Grote aan Nederland memoreert. Voor de tsaar begon toen een periode van grote veranderingen. De komst van Kozyrev heeft plaats op het moment dat zich in de wereld grote veranderingen en turbulente en schokkende gebeurtenissen voordoen, zoekt de wethouder naarstig naar een ernstige symboliek.

De stedeband met Moermansk blijkt onder meer een geschiedenisboek voor het middelbaar onderwijs te hebben opgeleverd onder de titel Nederland-Rusland/Rusland-Nederland, Beelden en Betrekkingen van de 17e tot de 20e Eeuw, waarvan Kozyrev het eerste exemplaar krijgt uitgereikt.

Dan een haastige lunch en een kort bezoek aan het provinciehuis, als gast van commissaris der koningin H. Vonhoff, die zwelgt in internationale contacten. 'Een bijzonder voorrecht hem hier te ontmoeten', zegt de liberaal. 'Ik heb hem verteld dat hij niet zo maar een routineklus aan het klaren is. Hij vervult een pioniersfunctie in een moeilijke omvormingsperiode in zijn land, en die pioniersfunctie is symbolisch voor de betekenisvolle stedeband tussen Groningen en Moermansk.'

Een korte rondleiding in het hoofdkantoor van de Gasunie sluit het bliksembezoek aan Groningen af. Het zullen vooral de beelden zijn van Kozyrev met twee schoolkinderen uit zijn geboorteplaats op schoot, in de hal van het 'oude stadhuis' onder het fameuze schilderij van Otto Erelman - een paardenkeuring aan de voet van de Martinitoren - die het met een Russische verkiezingscampagne in het verschiet in Moermansk goed zullen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden