Hoge rente wankelt niet in Turkse crisis

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is Turkije te hulp geschoten met een krediet van tien miljoen dollar. Hiermee kan het land het bankstelsel overeind houden dat onlangs door een corruptieschandaal in problemen kwam....

Ferry Haan

De Turkse problemen werpen de vraag op hoe het in Nederland zit met de Turkse banken die hier actief zijn. Is mijn spaargeld wel veilig bij de UGBI, de Finans of de DHB-bank? De vraag komt bij veel spaarders op.

Toch melden deze banken geen verhoogde activiteit. Spaarders nemen niet massaal hun spaargeld op. Volgens G. Muller, onderdirecteur van de Finansbank, is het de afgelopen weken maar op één dag gebeurd dat meer spaargeld de bank verliet dan er bij kwam.

Ook H. Risch, directeur van de Demir Halk Bank (DHB), zegt dat zijn klanten ondanks de crisis niet in paniek zijn. De positie van de DHB-bank is bijzonder omdat de moederbank, de Demir-bank, in Turkije door de overheid werd genationaliseerd. Hierbij is het spaargeld van de DHB-bank nooit in gevaar geweest. 'We staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB, red.) en zijn ook een Nederlandse bank. We mogen van de toezichthouder geen eigen vermogen overbrengen naar Turkije', zo stelt Risch.

En dus is het spaargeld veilig. Dubbelveilig. Want als er ondanks het toezicht onverhoopt toch een 'Turkse' bank failliet mocht gaan, garandeert DNB het spaarbedrag tot 44 duizend gulden. Een DNB-woordvoerder meldt wel dat het dan een maand of vijf kan duren voordat het spaargeld wordt uitgekeerd. Vijf maanden vertraging, dat is het enige risico dat de Turkije-crisis de spaarder brengt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden