Hoge rechter Saddam-tribunaal vermoord

Iraakse opstandelingen hebben een van de rechters in het proces tegen Saddam Hussein gedood. Door twee zelfmoordaanslagen in Bagdad kwamen woensdag ten minste zestien personen om het leven...

ANP

Onderzoeksrechter Barwize Mohammed Marwane en zijn zoon Arayane werden dinsdag neergeschoten toen ze hun huis in het noorden van Bagdad verlieten, zo werd woensdag bekendgemaakt. Ook de zoon werkte voor het tribunaal, dat hooggeplaatste leden van het voormalige regime berecht.

De aanslag komt een dag nadat het hof had bekendgemaakt dat de eerste vijf verdachten binnenkort moeten voorkomen. In 1982 zou het vijftal 143 burgers hebben laten vermoorden uit wraak op een vermeende couppoging.

Een westerse expert zei maandag dat het werk van het tribunaal wordt vertraagd door veiligheidsrisico's, maar weigerde te zeggen of medewerkers ooit het slachtoffer zijn geworden van geweld. De circa twintig rechters van het tribunaal werken in volstrekte anonimiteit om aanslagen te voorkomen.

Andere leden van het rechterlijk apparaat zijn de afgelopen tijd wel het slachtoffer geworden van aanslagen. Dinsdag nog raakte een onderzoeksrechter zwaargewond toen hij bij een rechtbank in oostelijk Bagdad werd geraakt door drie kogels.

Ook woensdag ging het geweld in de Iraakse hoofdstad door. Voor een basis van het Iraakse leger maakte een zelfmoordenaar met een autobom zeker negen slachtoffers. De explosie zaaide dood en verderf tussen een rij wachtende rekruten. Meer dan twintig personen raakten gewond.

De meeste mensen die in de rij buiten het kamp stonden, werden beschermd door betonnen muren. Degenen die werden gedood of gewond raakten, bevonden zich buiten die beschermende barrières.

De basis was al twee keer eerder doelwit van bloedige aanslagen. In februari vorig jaar kostte een explosie 45 rekruten het leven, vier maanden later maakte een aanslag een einde aan het leven van 35 werkzoekenden.

Een tweede zelfmoordaanslag, twee uur later, kostte bij het kantoor van de grootste sjiitische partij van Irak zeker zeven personen het leven. De Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak, Sciri, won bij de parlementsverkiezingen van januari in acht van de achttien Iraakse provincies.

Artsen in het Yarmuk-ziekenhuis weigerden woensdag gewonden van de eerste aanslag te behandelen. Ze protesteerden daarmee tegen militairen die hardhandig zouden zijn opgetreden tegen ambulancepersoneel.

Het geweld in Bagdad volgt op de explosie met een autobom in Hilla die maandag ongeveer 125 personen het leven kostte. Hier was een rekruteringscentrum van de Iraakse politie het doelwit. De aanslag, opgeëist door de islamitische terreurgroep al-Qaeda in Irak, was de zwaarste sinds de val van dictator Hussein in 2003.

Desondanks stelde de hoogste Amerikaanse generaal in de Golfregio woensdag dat het aantal Iraakse opstandelingen afneemt. Volgens generaal John Abizaid is de inlichtingendienst van Irak verbeterd en heeft 'verraad binnen zijn eigen organisatie' geleid tot successen tegen Abu Musab al-Zarqawi, de leider van al-Qaeda in Irak. 'Zijn dagen zijn geteld', zei de generaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden