Hoge Raad verwerpt beroep De Hakkelaar

De Hoge Raad heeft dinsdag het cassatieberoep van Johan V. alias de Hakkelaar verworpen. Dat betekent dat het oordeel van het gerechtshof in Amsterdam in stand blijft....

Van onze verslaggever

Het hof had V. en R. in januari 1998 schuldig bevonden aan de smokkel van tienduizenden kilo's hasj van Pakistan naar Noord-Amerika en West-Europa. Hun veroordeling stoelde voor een belangrijk deel op de verklaringen van twee kroongetuigen.

Het advocatenteam van de Hakkelaar en zijn rechterhand hadden in cassatie onder meer aangevoerd dat die verklaringen onrechtmatig zijn, omdat de figuur van kroongetuige nog steeds niet wettelijk is geregeld.

In juni 1998 had het hoogste rechtscollege van Nederland al in een andere strafzaak geoordeeld dat het aangaan van deals met criminelen op zich niet onrechtmatig is. Bij gebrek aan een wettelijk kader moeten de overeenkomsten met de kroongetuigen volgens de Hoge Raad wel worden getoetst aan het recht op een eerlijk proces en beginselen van een behoorlijke procesorde, zoals beschreven in het Europese verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM).

Ook dient de kroongetuige op de zitting te verschijnen, zodat de verdediging vragen kan stellen en de rechter de betrouwbaarheid van de spijtoptant kan toetsen.

In de zaken tegen Johan V. en Koos. R blijft de Hoge Raad bij die opvatting. Omdat het hof op grond van de feiten besliste dat het EVRM niet was geschonden, en de Hoge Raad dat niet onbegrijpelijk vindt, ziet het hoogste rechtscollege geen reden om de uitspraken te vernietigen.

Wel vindt de Hoge Raad dat het hof voor een deel een foute juridische redenering heeft gevolgd. Die fout blijft echter onbestraft omdat die niet tot een ander eindoordeel leidt.

De advocaten van de Hakkelaar, M. Moszkowicz en diens zoon A. Moszkowicz, kondigden gisteren aan de uitspraak van de Hoge Raad aan te vechten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden