Hoge Raad: verdachten in Securitel-zaken vervolgen

De Hoge Raad heeft dinsdag bepaald dat overtreders van wetten die door Nederland niet tijdig in Brussel zijn aangemeld (de zogeheten Securitel-zaken), gewoon mogen worden vervolgd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Lidstaten van de Europese Unie moeten nieuwe wetten en regels met technische voorschriften bij de Europese Commissie aanmelden. Dat heeft tot doel te verhinderen dat nationale technische voorschriften een belemmering vormen voor het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Gemeenschap. Nederland, zo kwam een aantal maanden geleden aan het licht, had dat met honderden wetten verzuimd te doen.

Een Bossche verdachte van verboden wapenbezit dacht er munt uit te slaan. De wapenwet was ook niet aangemeld in Brussel, maar de Hoge Raad heeft nu bepaald dat dit ook niet nodig is. Volgens de rechtsgeleerden zijn de bepalingen uit de wapenwet geen technische voorschriften, zoals door de Europese Commissie omschreven.

Een automobilist uit Groningen dacht beet te hebben met de verkeerswet. De Hoge Raad constateert dat Nederland inderdaad heeft verzuimd regels over alcoholonderzoek in het verkeer aan te melden in Brussel. Maar het rechtscollege vindt dat rijders onder invloed hiervan niet mogen profiteren.

De automobilist had geweigerd mee te werken aan een blaastest. 'De strafbaarheid van het niet meewerken aan een alcholonderzoek vloeit rechtstreeks voort uit de Wegenverkeerswet en niet uit de technische voorschriften', schrijft de Hoge Raad in zijn uitspraak. 'Niet de verdachte, maar de politie moet de voorschriften naleven.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden