Hoge Raad kraakt beleid Vermeend bij obligaties

De Hoge Raad heeft de fiscale behandeling van converteerbare obligaties gewijzigd. Op 18 augustus bepaalde staatssecretaris Vermeend van Financiën dat het conversierecht bij uitgifte apart moest worden gewaardeerd en moest worden aangemerkt als vooruit betaalde rente....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De zaak waarin de Hoge Raad vorige week arrest wees, is een heel andere dan die waarover de maatregel van Vermeend ging. Een vennootschap had al in 1984 een converteerbare lening van 7,5 miljoen uitgezet bij een Zwitserse vennootschap. De uitgever van de lening wilde niet alleen de te betalen couponrente van de belasting aftrekken, maar ook de berekende waarde van het conversierecht. Het Hof in Amsterdam had de vennootschap al in het ongelijk gesteld; de Hoge Raad heeft dat bevestigd.

Volgens mr M. Romyn, belastingadviseur bij Moret Ernst & Young, betekent deze uitspraak dat de converteerbare obligatie fiscaal van karakter verandert. Dat is niet onbelangrijk, 'want sinds die maatregelen van Vermeend vorig jaar is er geen grote converteerbare obligatie meer uitgegeven'. Volgens hem komt dat doordat het buitengewoon onaantrekkelijk is om een stuk te kopen met een lage rente en wel te worden aangeslagen voor een hoge rente.

Nu de Hoge Raad heeft vastgesteld dat bij de converteerbare obligatie alleen de couponrente geldt als fiscale rente, moet Vermeend zijn standpunt herzien, vindt Romyn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden