NieuwsLiquidatieproces

Hoge Raad keurt inzet kroongetuigen goed: veroordelingen in Passage-proces niet herzien

De Hoge Raad ziet geen reden om de veroordelingen in het geruchtmakende liquidatieproces Passage te herzien. Volgens de hoogste rechter heeft het Openbaar Ministerie geen fouten gemaakt bij de inzet van kroongetuigen.

 Mohammed ‘Moppie’ R., Jesse R., Jan-Hein Kuijpers (advocaat Mohammed R.), Fred R., Nico Meijering (advocaat Dino S.), Dino S., Nan-Paul de B. en Freek S. tijdens de behandeling van het hoger beroep in het Amsterdamse liquidatieproces Passage in het nieuwe Justitieel Complex op Schiphol.  Beeld ANP
Mohammed ‘Moppie’ R., Jesse R., Jan-Hein Kuijpers (advocaat Mohammed R.), Fred R., Nico Meijering (advocaat Dino S.), Dino S., Nan-Paul de B. en Freek S. tijdens de behandeling van het hoger beroep in het Amsterdamse liquidatieproces Passage in het nieuwe Justitieel Complex op Schiphol.Beeld ANP

Juristen keken met veel belangstelling uit naar het arrest van de Hoge Raad in het liquidatieproces Passage. De zaak draaide onder meer om zeven moorden in het criminele milieu, gepleegd in 1993, 2005 en 2006. Tijdens de megazaak stonden twaalf verdachten terecht, twee van hen overleden tijdens het proces dat jarenlang duurde. Vijf verdachten kregen celstraffen tot 14 jaar opgelegd. Vier kregen levenslang, onder wie huurmoordenaar Jesse R. en opdrachtgever Dino S. De laatste zou samen met Willem Holleeder opdracht hebben gegeven tot liquidaties.

Had de Hoge Raad geoordeeld dat het OM wel fouten had gemaakt bij het sluiten van deals met kroongetuigen, dan zou dat consequenties kunnen hebben voor het huidige proces tegen Willem Holleeder. Dat is nu niet het geval.

Een belangrijk onderdeel van het bewijs in het Passage-proces én in de strafzaak tegen Willem Holleeder zijn verklaringen van twee kroongetuigen: Peter la S. en Fred R. Deze kroongetuigen hebben onder meer belastend verklaard over de rol van Willem Holleeder bij liquidaties.

1,4 miljoen euro beveiliging

Volgens de advocaat Sander Janssen, de advocaat van Jesse R. en Willem Holleeder, hield het OM zich niet aan de wet bij de inzet van deze twee kroongetuigen. Hij hekelde het gegeven dat het OM oncontroleerbare financiële afspraken had gemaakt met de kroongetuigen over hun beveiliging. Zo ontving Peter La S. 1,4 miljoen euro van de Staat om zelf zijn beveiliging te regelen. Daarnaast mochten de kroongetuigen hun criminele winsten houden. Kroongetuigen mogen echter geen financieel voordeel hebben van hun belastende verklaring.

Het OM heeft er altijd op gehamerd dat de toezeggingen wel rechtmatig waren. Het kroongetuigentraject bestaat uit twee delen: een deel waarin de kroongetuige een deal sluit over de belastende verklaringen in ruil voor strafvermindering en een deel waarin de kroongetuige met een ander OM-team afspraken maakt over beveiliging. Volgens het OM staan die twee trajecten los van elkaar.

Wat de Hoge Raad betreft zijn de toezeggingen aan kroongetuigen La S. en R. rechtmatig geweest. De raad volgt daarmee het advies van de advocaat-generaal bij de raad. Het OM mag volgens de Hoge Raad toezeggingen over strafvermindering doen, zolang die worden gecontroleerd door een rechter. Als met een kroongetuige een schikking wordt getroffen over bijvoorbeeld het terugbetalen van criminele winsten, dan is die controle niet nodig, aldus de Hoge Raad. Wel moet een onderzoeksrechter dan worden geïnformeerd door het OM. Over de maatregelen die zijn genomen om een kroongetuige te beschermen hoeft justitie geen informatie te geven, aldus de hoogste rechter.

Volgens advocaat Janssen ‘redt’ de Hoge Raad het OM door te stellen dat het OM wel schikkingen mag treffen over het terugbetalen van criminele winsten. Wat hem betreft betekent dit arrest dat je verklaringen ‘kunt kopen onder een andere noemer’. ‘De stelling dat dit gescheiden trajecten zijn, is slechts theorie.’

Advocaat Jan-Hein Kuijpers liet persbureau ANP weten dat met ‘deze uitspraak van de Hoge Raad het hek van de dam is. De raad heeft de kroongetuigenregeling goedgekeurd en vindt het kennelijk geen probleem dat niet duidelijk is voor hoeveel geld verklaringen door justitie worden gekocht. Kroongetuigen hebben met deze uitspraak een soort vrijbrief gekregen om allerlei schikkingen te treffen met het Openbaar Ministerie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden