Hoge Raad handhaaft vonnis Janmaat

De Hoge Raad heeft dinsdag in Den Haag een vonnis tegen de voormalige leider Janmaat van de Centrumdemocraten (CD) gehandhaafd....

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde Janmaat voor discriminatie wegens uitspraken die hij in 1996 deed tijdens een betoging in Zwolle. Hij riep destijds met twee andere personen leuzen als: 'Eigen volk eerst', 'vol is vol' en 'Nederland is voor Nederlanders'. De voorman van de extreemrechtse partij kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een boete van 7500 gulden. De Hoge Raad handhaafde de veroordeling eerder al in een arrest van mei 1999. De weduwe van Janmaat diende daarop herzieningsverzoeken in bij de hoogste rechterlijke instantie van Nederland.

Voor een herzieningsverzoek moeten nieuwe feiten worden aangedragen, die tijdens de eerdere behandeling door de Hoge Raad nog niet bekend waren. De weduwe van Janmaat betoogde in haar verzoek dat de laatste tijd is gebleken dat 'de wens tot afschaffing der multiculturele samenleving in brede kringen in de samenleving leeft'. Daarmee gaf ze aan te verwijzen naar uitlatingen van diverse politici in het afgelopen jaar.

De Hoge Raad wees de herzieningsverzoeken van Schuurman af. Het rechtscollege onderschrijft de uitspraak van het gerechtshof in het dinsdag gewezen arrest. In de uitspraak van het hof staat dat Janmaat zich met zijn uitspraken 'schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot discriminatie van mensen wegens hun ras'. Het feit dat meerdere politici en opiniemakers in het afgelopen jaar hebben gesproken over het afschaffen van de multiculturele samenleving doet volgens de Hoge Raad niets af aan de strafbaarheid van de uitlatingen van Janmaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden