Hoge Raad doet uitspraak over Robert M.

De 31-jarige Robert M., spil in de Amsterdamse zedenzaak, hoort morgen of zijn veroordeling tot 19 jaar cel en tbs in stand blijft of niet. Dan doet de Hoge Raad uitspraak in de cassatieprocedure die M. heeft aangespannen. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad vindt dat er geen reden is de klachten van M. te honoreren.

Wim Anker, advocaat van Robert M., voorafgaand aan de uitspraak van het hoger beroep tegen hoofdverdachte M. vorig jaar. Beeld anp
Wim Anker, advocaat van Robert M., voorafgaand aan de uitspraak van het hoger beroep tegen hoofdverdachte M. vorig jaar.Beeld anp

Robert M. is veroordeeld voor vergaand seksueel misbruik van tientallen zeer jonge kinderen. De zaak bracht een schokgolf teweeg in Nederland, ook omdat M. medewerker was op een aantal Amsterdamse crèches. Hij buitte die positie uit om kinderen te misbruiken, ook in huizen van gezinnen waar hij als oppas fungeerde. Veel van het misbruik legde hij vast op film. Hij gaf die beelden door aan andere pedofielen.

In hoger beroep legde het gerechtshof een jaar meer gevangenisstraf op dan de rechtbank.

M.'s advocaat heeft in cassatie bij de Hoge Raad onder meer aangedragen dat het hof de bewezenverklaring van een aantal misdrijven niet goed genoeg heeft gemotiveerd. Het hof bepaalde dat de ingangsdatum van de tbs niet mocht worden vervroegd, zoals M. had gevraagd. Ook daartegen heeft zijn advocaat bij de raad geprotesteerd.

Advocaat-generaal Alex Harteveld toonde zich niet onder de indruk van M.'s bezwaren en heeft de Hoge Raad geadviseerd deze te verwerpen.

Hoofdverdachte Robert M. Beeld anp
Hoofdverdachte Robert M.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden