Hoge Raad beslist over heropening zaak Lucia de B.

De Hoge Raad maakt vanmiddag om twaalf uur bekend of de strafzaak van de Haagse verpleegkundige Lucia de B. wordt heropend.

De B. is in juni voorlopig vrijgelaten in afwachting van het oordeel van het hoogste rechtscollege. Ze zal de uitspraak volgens een woordvoerster van haar steuncomité niet bijwonen, mede in verband met de naar verwachting enorme mediabelangstelling.

De voorlopige vrijlating volgde nadat de adviseur van de Hoge Raad, advocaat-generaal Geert Knigge, bekendmaakte dat De B. wat hem betreft een nieuw proces moet krijgen. Door nader onderzoek in opdracht van Knigge is de veronderstelde vergiftiging van baby A. op losse schroeven komen te staan.

Omdat het bewijs in die zaak het sterkst was en nauw samenhing met dat in de andere zes moordzaken, is ook de juistheid van de andere veroordelingen onzeker geworden, meent de adviseur van de Hoge Raad.

Het hoogste rechtscollege volgt in grofweg driekwart van de zaken het advies van de advocaat-generaal. Heropening kan alleen op basis van een ‘novum’: een nieuw feit dat tot een milder oordeel zou hebben geleid als het destijds bij de rechters bekend was geweest.

De vraag of de resultaten van het onderzoek van Knigge formeel een ‘novum’ zijn, is juridisch zeer gecompliceerd.

Als het hoogste rechtscollege besluit dat de zaak van Lucia wordt heropend, dan zal het hele strafproces worden overgedaan. Een van de vijf gerechtshoven in Nederland zal zich in dat geval opnieuw over de zaak buigen. Den Haag en Amsterdam zijn uitgesloten, omdat zij al een oordeel over De B. hebben uitgesproken.

Vrijspraak is pas mogelijk na het eventuele nieuwe proces. Ook een veroordeling behoort tot de mogelijkheden. Dat laatste overkwam Ernest Louwes, die tot twee keer toe schuldig werd bevonden aan de Deventer moordzaak.

De B. heeft ruim zes jaar in de gevangenis gezeten. In 2006 heeft ze een hersenbloeding gehad, waardoor ze deels verlamd is geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden