Hoge Raad akkoord met uitlevering terreurverdachte aan VS

De Hoge Raad staat de uitlevering van de Nederlandse terrorismeverdachte Wesam Al D. aan de Verenigde Staten toe. De Amerikanen verdenken hem van samenzwering tot het plegen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003....

ANP

De advocaat van Al D., Victor Koppe, verzet zich tegen de overdracht van de Nederlander van Irakese afkomst aan de VS. Volgens de raadsman toont het Openbaar Ministerie (OM) in deze kwestie weinig respect voor de Nederlandse strafrechter. Het OM was namelijk zelf ook al een strafzaak tegen Al D. in Nederland begonnen voor dezelfde strafbare feiten als waarvoor de VS hem willen berechten.

De Nederlander vreest nog steeds dat hij in de VS geen eerlijk proces krijgt. Verder is hij bang tijdens zijn detentie daar te worden gemarteld. Koppe: ‘Daar heeft de Hoge Raad echter niet over geoordeeld. Die heeft alleen gekeken of de uitlevering juridisch mogelijk is.’

Het is volgens de advocaat nu aan minister Donner van Justitie om de vragen te beantwoorden of Al D. in de VS een eerlijk proces kan verwachten en of hij de kans op marteling loopt. Op basis hierval zal Donner oordelen of de uitlevering van Al D. wel of niet mag. Als de bewindsman uiteindelijk toestemming geeft om de Nederlander aan de VS uit te leveren, dan kan Koppe dit besluit nog met een kort geding bij de rechter aanvechten.

Al D. vertelde tijdens een eerdere behandeling van zijn uitleveringszaak voor de rechtbank, dat hij was gedwongen tot het maken van filmopnamen in Fallujah in oktober 2003. Naar aanleiding van deze beelden werd hij in Amersfoort gearresteerd.

De Nederlander was destijds naar zijn geboorteplaats gereisd voor zijn bruiloft. Eenmaal daar is hij naar eigen zeggen door Irakese strijders ontvoerd en gedwongen filmopnamen te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg. Deze zouden tot ontploffing worden gebracht als Amerikaanse militairen de weg zouden passeren. ‘Ik stond machteloos. Ik ben gedwongen, anders zou ik worden onthoofd.’

Al D. zegt dat zijn broer in Fallujah bij een bomaanslag werd gedood. Een andere broer raakte zwaargewond. De Nederlander van Irakese afkomst spreekt van een gerichte aanslag. Al D. vermoedt dat de mannen op de video bang zijn dat hij hun identiteit bekend zal maken. De aanslag op zijn broers zou als een waarschuwing zijn bedoeld, om dit niet te doen.

Een onderzoeksjury in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft de Nederlander vorig jaar al in staat van beschuldiging gesteld voor onder meer betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak. Het was de eerste keer dat iemand in de VS voor terroristische activiteiten in Irak wordt aangeklaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden