Hoge opkomst bij historische verkiezingen Birma

De historische parlementsverkiezingen in Birma zijn zondag in goede orde verlopen. De stemlokalen sloten zondagmiddag (plaatselijke tijd), nadat de hele dag lange rijen voor de deuren hadden gestaan met mensen die hun stem wilden uitbrengen. Het is voor het eerste dat er in Birma vrije verkiezingen zijn.

Supporters van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi. Beeld ap
Supporters van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi.Beeld ap

De opkomst is erg hoog. Ruim tachtig procent van de kiezers heeft een stem uitgebracht, meldt AFP. Dat was te zien in de oude hoofdstad Rangoon, waar Volkskrant-correspondent Michel Maas vandaag is. 'Overal stonden lange rijen, al voordat de stemlokalen openden. Iedereen was opgewonden en blij. Het was duidelijk te merken dat er iets bijzonders aan de hand was. Mensen hadden echt het gevoel dat ze iets kunnen veranderen.'

De kiescommissie verwacht pas over enkele dagen officiële uitkomsten van de verkiezingen te kunnen presenteren. Mogelijk komen lokale media in de loop van de avond wel met voorzichtige voorspellingen, maar dat zal dan moeten gebeuren op basis van antwoorden die stemgerechtigden geven als ze wordt gevraagd op wie ze hebben gestemd.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Macht van het leger

De Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die volgens de grondwet geen president kan worden, neemt het op tegen de Partij voor Unie, Solidariteit en Ontwikkeling (USDP) van zittend president en 'oud'-generaal Thein Sein. Een kwart van de zetels gaat echter bij voorbaat naar het leger. Het lijkt dan bijna zeker dat het leger het voor het zeggen blijft houden.

Wil de NLD aan de macht komen, dan moet het meer dan twee derde van de niet-legerzetels binnenslepen die op het spel staan. Legerpartij USDP heeft aan iets meer dan een derde van de zetels genoeg. 'De NLD moet wel 67 procent van de zetels krijgen om een meerderheid te veroveren. Dat lukt waarschijnlijk wel in de grote steden', zegt Maas, 'maar daarbuiten wordt het lastiger. Meerdere etnische minderheidsgroepen zullen op hun eigen lokale partijen stemmen.'

Van eerlijke verkiezingen is geen sprake, stelde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) al. Zondag kwamen ook nog eens berichten naar buiten dat er mogelijk gefraudeerd wordt. Zo kreeg één gezin 38 stembiljetten toegezonden. Inwoners waren van te voren ook bang dat er sprake van intimidatie zou zijn', vertelt Maas. 'Maar er waren vandaag geen militairen of politieagenten te bekennen.'

Suu Kyi stond omwille van haar verzet tegen de junta in totaal bijna vijftien jaar onder huisarrest. Sinds 2010 is het militair bewind in Birma vervangen door een, weliswaar nog steeds door het leger gesteund, civiel bestuur. Datzelfde jaar vonden overigens al eens verkiezingen plaats, maar die werden toen nog door NLD geboycot. Onder toeziend oog van honderden journalisten bracht Suu Kyi vanochtend haar stem uit in Yangon.

Aungs tijd is gekomen, of toch niet?

Dat Aung San Suu Kyi naar verwachting de verkiezingen in Birma gaat winnen, betekent niet dat zij president wordt. De grondwet verhindert dat. En gesjoemel met de uitslag kwam eerder voor.

Oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Beeld reuters
Oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden