Hoge onderscheidingen naar wetenschappelijke fine fleur

Asterix en Obelix spelen een hoofdrol in de jaarlijkse lintjesregen vanwege Koninginnedag. Hun geestelijk vader tekenaar Albert Uderzo (79) uit Parijs kreeg de hoogste onderscheiding die Nederland vergeeft: ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw....

Van onze verslaggevers

Van de 3514 lintjes waarmee de burgemeesters vrijdag uit naam van hare majesteit op pad gingen, vielen negentien in de allerhoogste categorie. Opvallend genoeg gingen ze vrijwel allemaal naar de wetenschappelijke fine fleur, zoals transseksuoloog prof. dr L. Gooren (VU) en hoogleraar nucleaire geneeskunde prof. dr F. Corstens (Radboud Universiteit). Grote uitzondering in deze categorie is kunstenares Maria de Ruiter-de Wit uit Middenmeer. Alle andere onderscheiden burgers kregen de versierselen die horen bij de Orde van Oranje-Nassau. Dit jaar 236 meer dan vorig jaar. De Nederlandse Antillen en Aruba deelden in de gestage groei, 31 meer dan vorig jaar. De bulk van de onderscheidingen ging naar de gewone leden van de Orde van Oranje-Nassau, over het algemeen burgers die zich jaren achtereen hebben ingezet ten behoeve van de gemeenschap. Velen van hen zijn te vinden in het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk. Steeds vaker krijgen vrouwen een lintje. Dit jaar werden er 1073 vrouwen onderscheiden, 125 meer dan vorig jaar. De onderscheiden bekende Nederlanders kregen veelal de versierselen die horen bij die van officier of ridder. Joost den Draaijer (Willem van Kooten) werd bevorderd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau, evenals Harry Borghouts (commissaris van de koningin Noord-Holland) en Ben Verwaaijen van British Telecom. Ook officier werden hoogleraar Jenny Goldschmidt (tevens lid Stichting de Volkskrant), de historicus Lambert Giebels (biograaf van Beel) en Lodewijk de Waal (oud-voorzitter FNV).Cox Habbema, actrice en regisseur, werd benoemd tot officier, zangeres en programmamaakster Leoni Jansen en de voormalige dirigent van Kinderen voor Kinderen, G. Lustenhouwer, zijn tot ridder geslagen. Evenals Ernst & Bobbie, zangeres Sandra Reemer en basketbalcoach Ton Boot. Tot ridder is ook benoemd J. Berkhout, die pastoor was ten tijde van de nieuwjaarsbrand in Volendam.Alle namen van onderscheiden burgers staan op volkskrant.nl/lintjesregenfine fleur, zoals transseksuoloog prof. dr L. Gooren (VU) en hoogleraar nucleaire geneeskunde prof. dr F. Corstens (Radboud Universiteit). Grote uitzondering in deze categorie is kunstenares Maria de Ruiter-de Wit uit Middenmeer.

Alle andere onderscheiden burgers kregen de versierselen die horen bij de Orde van Oranje-Nassau. Dit jaar 236 meer dan vorig jaar. De Nederlandse Antillen en Aruba deelden in de gestage groei, 31 meer dan vorig jaar.

De bulk van de onderscheidingen ging naar de gewone leden van de Orde van Oranje-Nassau, over het algemeen burgers die zich jaren achtereen hebben ingezet ten behoeve van de gemeenschap. Velen van hen zijn te vinden in het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk. Steeds vaker krijgen vrouwen een lintje. Dit jaar werden er 1073 vrouwen onderscheiden, 125 meer dan vorig jaar.

De onderscheiden bekende Nederlanders kregen veelal de versierselen die horen bij die van officier of ridder. Joost den Draaijer (Willem van Kooten) werd bevorderd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau, evenals Harry Borghouts (commissaris van de koningin Noord-Holland) en Ben Verwaaijen van British Telecom. Ook officier werden hoogleraar Jenny Goldschmidt (tevens lid Stichting de Volkskrant), de historicus Lambert Giebels (biograaf van Beel) en Lodewijk de Waal (oud-voorzitter FNV).

Cox Habbema, actrice en regisseur, werd benoemd tot officier, zangeres en programmamaakster Leoni Jansen en de voormalige dirigent van Kinderen voor Kinderen, G. Lustenhouwer, zijn tot ridder geslagen. Evenals Ernst & Bobbie, zangeres Sandra Reemer en basketbalcoach Ton Boot. Tot ridder is ook benoemd J. Berkhout, die pastoor was ten tijde van de nieuwjaarsbrand in Volendam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden