Hoge officieren uit Zaïrese leger lopen over naar rebellen

De geloofwaardigheid van het Zaïrese leger is verder in het geding geraakt na het nieuws dat negen hoge officieren zijn overgelopen naar de rebellen en troepen in de strategische stad Kindu plunderend op de vlucht zijn geslagen....

AP; REUTER; AFP

AP, Reuter, AFP

JOHANNESBURG/KINSHASA

De negen dissidente officieren maakten het nieuws van hun desertie maandag in de Congolese hoofdstad Brazzaville bekend. Het gaat om vier kolonels, twee majoors en twee kapiteins. Van de negende was de rang niet duidelijk.

Volgens hun woordvoerder, 'Anti', vormden het gebrek aan moraal, jarenlange wanbetaling en afschuwelijke levensomstandigheden reden voor de beslissing het leger van president Mobutu de rug toe te keren.

Maar bovenal was de tweeledige commandostructuur hun een doorn in het oog. Behalve van de top van het reguliere leger kwamen ook (afwijkende) bevelen van een groep 'ondergrondse' commandanten die dicht bij Mobutu staan. Anti voegde eraan toe dat honderden andere officieren en gewone soldaten al naar de rebellen waren overgelopen.

Intussen is de situatie in de strategische oostelijke stad Kindu zeer chaotisch. De rebellen zouden de stad op enkele kilometers zijn genaderd. Maandag sloegen de Zaïrese soldaten aan het plunderen en verliet de gouverneur de stad. Dit is steeds het scenario dat voorafgaat aan een belangrijke verovering door de rebellen. Kindu en Kisangani zijn de enige steden in Oost-Zaïre waar het regeringsleger nog over een vliegveld beschikt. Bovendien ligt Kindu aan de rivier die Kisangani met de hoofdstad Kinshasa verbindt.

Op diplomatiek front proberen de Amerikanen en Zuid-Afrikanen driftig een oplossing te vinden voor de Zaïrese oorlog. Rebellenleider Kabila kwam dinsdag in Zuid-Afrika aan voor besprekingen met Zuid-Afrikaanse functionarissen en een Amerikaanse delegatie die wordt geleid door de onderminister voor Afrika, George Moose. Doel van de besprekingen is volgens een Amerikaanse regeringsbronnen het bewerkstelligen van een staakt-het-vuren.

In Kaapstad voerden vertegenwoordigers van de Zaïrese regering de afgelopen week reeds besprekingen met de Amerikaanse delegatie. Zaïre eist terugtrekking van 'buitenlandse (Rwandese en Ugandese) troepen' voor er sprake kan zijn van een wapenstilstand. Kabila zal volgens zijn entourage niet met vertegenwoordigers van de Zaïrese regering praten. Hij zal waarschijnlijk enkele dagen in Pretoria blijven.

De speciale VN-gezant voor de Grote Meren, Mohamed Sahnoun, arriveerde eveneens dinsdag in Zuid-Afrika en zal waarschijnlijk wel met Kabila praten.

President Mandela zei gisteren dat er 'veel vooruitgang' was geboekt bij de besprekingen. Hij zei dat hij en de leiders van Zaïres buurlanden president Mobutu op 19 maart zouden spreken in Nairobi of in Mobutu's jungle-paleis in Gbadolite. Ook het Witte Huis toonde zich optimistisch over het verloop van de diverse bilaterale contacten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden