Hoge Noord-Koreaanse overloper reist via sluipweg naar Seoul

In het diepste geheim heeft China de Noord-Koreaanse overloper Hwang Jang-yop gisteren het land uitgevlogen. Hwang is naar de Filipijnen gebracht, waar hij 'onder controle staat' van Zuid-Koreaanse en Filipijnse agenten....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

Onder strenge bewaking hebben Chinese militairen de top-ideoloog naar een luchtmachtbasis aan de rand van Peking vervoerd. Om eventuele Noord-Koreaanse agenten te misleiden waren drie geblindeerde busjes ingezet, die elk een andere richting insloegen bij het verlaten van het Zuid-Koreaanse consulaat in de diplomatenwijk Sanlitun.

Hwang heeft de nacht op het vliegveld doorgebracht. Gisterochtend werd hij met een militair toestel naar de zuidelijke havenstad Xiamen gevlogen. Vandaar bracht een lijnvlucht van Air China hem naar de voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis Clark, honderd kilometer ten noorden van Manilla.

Volgens hoge Filipijnse officieren is Hwang, die leermeester is geweest van de Noord-Koreaanse leiders, later met een helikopter aangekomen op 'een veilige verblijfplaats' in Baguio-stad, verder naar het noorden, maar de regering in Manilla weigerde dit te bevestigen. Een woordvoerder in Seoul deelde mee dat Hwang 'onder onze controle in een derde land' verbleef, maar weigerde te zeggen waar.

China onderstreepte dat Hwang, de hoogste Noord-Koreaan die ooit overliep, 'uit vrije wil' was vertrokken. Met de operatie van gisteren bevrijdt China zich uit de benarde positie waar het in zat sinds Hwang vijf weken geleden de Zuid-Koreaanse missie binnenwandelde.

Peking moest kiezen tussen de oude, vertrouwde communistische bondgenoot en de nieuwe zakelijke partner. De verwachting werd dat het economische belang het zwaarst zou wegen, maar met de omweg via een derde land hopen de Chinese leiders dat de vernedering voor Pyongyang minder groot is dan bij directe overdracht aan de zuidelijke rivaal.

Omdat Noord-Korea geen ambassade heeft op de Filipijnen, kunnen zijn agenten niet onmiddellijk de jacht inzetten op de overloper. China en Zuid-Korea vrezen voor Hwangs leven sinds zware jongens zich kort na zijn vlucht toegang probeerden te verschaffen tot de missie. Enkele dagen later werd in een buitenwijk van Seoul een andere hoge deserteur vermoord.

China waarschuwde beide kemphanen dat geduldig en geheim overleg de enige uitweg was uit de crisis, waarna Pyongyang zich schikte in de overdracht van de 'verrader' aan het zuiden. Het verlies van Hwang, die zijn ondervragers een schat aan informatie over de machtsstrijd kan verschaffen, is een grote klap. Maar Noord-Korea wordt geteisterd door grote voedseltekorten en heeft China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten nodig om een hongersnood te voorkomen. Daarom wordt in Seoul verwacht dat Hwangs overdracht niet tot een nieuwe crisis zal leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden