Hoge leider IS gedood door speciale eenheden VS in Syrië

Speciale eenheden van het Amerikaanse leger hebben de Tunesische Abu Sayyaf, een hoge leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), gedood. Dat gebeurde bij een inval in een huis in het oosten van Syrië, waar de militairen 's nachts per helikopter naartoe vlogen. Dat meldt het Pentagon vandaag.

Abu Sayyaf was hoofd van de olie- en gaszaken van IS en was nauw verbonden met de hoogste leiding van de beweging.Beeld anp

Abu Sayyaf was hoofd van de olie- en gaszaken van IS en was nauw verbonden met de hoogste leiding van de beweging. Het was de bedoeling dat de Amerikanen hem meenamen, maar de man werd gedood tijdens een vuurgevecht in de woning. Wel zouden 'communicatiemiddelen' van Abu Sayyaf zijn meegenomen. Volgens CNN stond hij mogelijk in contact met IS-baas Abu Bakr al-Baghdadi, die recentelijk zwaar gewond raakte.

Het leger wist waar de IS-leider zich bevond nabij de olievelden al-Omar in Oost-Syrië, een gebied dat in handen is van IS. De vrouw van Abu Sayyaf kon wel levend worden meegenomen. Ook zij zou nauwe banden hebben met de IS-leiding en wordt verdacht van mensenhandel. De Iraakse vrouw wordt verhoord. Een Yezidi zou volgens The New York Times bij de actie zijn bevrijd. De jonge vrouw werd mogelijk gegijzeld. Alle militairen die bij de actie waren betrokken, zijn veilig teruggekeerd.

Een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voert sinds vorig jaar luchtaanvallen uit op doelwitten van IS, maar dit was pas de tweede keer dat grondtroepen in actie kwamen. Een eerdere missie was gericht op de bevrijding van Amerikaanse gijzelaars van de terreurgroep.

Syrische staatsmedia meldden eerder dat het regeringsleger bij een aanval op het grootste olieveld in het land zeker veertig IS-strijders heeft gedood. De omgekomen commandant werd door hen geïdentificeerd als Abu al-Teem al-Saudi.

Abu Sayyaf.Beeld epa

Hoe werd Bin Laden ontdekt?

De Amerikaanse operatie in Syrië doet denken aan die van vier jaar geleden, toen de VS in Pakistan Osama Bin Laden om het leven brachten. Ook toen werd gezegd dat het vinden van de terroristische leider het gevolg was van Amerikaanse inlichtingen en dat de operatie een soloactie was van de VS. Bin Laden had bovendien net als Abu Sayyaf levend meegenomen moeten worden, zei de VS destijds. Afgelopen week laaide de discussie over die lezing van het Witte Huis weer op door een verhaal van 10 duizend woorden van de gelauwerde onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Lees de reconstructie in Lopend Vuur.

'VS werkt niet samen met Syrië'

De Amerikaanse operatie in Syrië doet denken aan die van vier jaar geleden, toen de VS in Pakistan Osama Bin Laden om het leven brachten. Ook toen werd gezegd dat het vinden van de terroristische leider het gevolg was van Amerikaanse inlichtingen en dat de operatie een soloactie was van de VS. Bin Laden had bovendien net als Abu Sayyaf levend meegenomen moeten worden, zei de VS destijds.

Afgelopen week laaide de discussie over die lezing van het Witte Huis weer op door een verhaal van 10 duizend woorden van de gelauwerde onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Volgens Hersh werd Bin Laden jarenlang vastgehouden door de Pakistaanse geheime dienst voordat zij toestemming gaven aan de VS om hem te doden.

Ook nu is er onduidelijkheid. Over waarom zowel Washington als Damascus stellen dat ze een vergelijkbare missie op het Omar-olieveld hebben uitgevoerd. De VS benadrukten niet samen te werken met het bewind van president Bashar Assad.

Het Syrische Observatorium zegt ook op de hoogte te zijn van een aanval op een olieveld. Volgens de organisatie kwamen negentien strijders om, onder wie twaalf buitenlanders. Door wie de aanval werd uitgevoerd, zei het Observatorium niet.

Beeld van de CNN-uitzending waar de dood van de IS-leider werd gepresenteerd.Beeld CNN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden