Hoge inkomens voelen nieuwe hypotheekplannen Rutte III het meest

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laat de zogenoemde villabelasting intact. Bronnen melden dat er in het regeerakkoord niets verandert aan de PvdA-maatregel, gericht op de bezitters van woningen met een waarde van boven een miljoen euro. Ook wordt het voor huizeneigenaren onaantrekkelijk om geen of een kleine hypotheek te hebben.

Alexander Pechtold, Mark Rutte en Sybrand Buma op het Binnenhof. Beeld anp
Alexander Pechtold, Mark Rutte en Sybrand Buma op het Binnenhof.Beeld anp

De door de VVD verfoeide villabelasting is op voorspraak van de PvdA ingevoerd om, zo zei de partij in 2011, 'de meest gefortuneerde mensen in dit land - de mensen die een huis bewonen van een miljoen of meer - een bijdrage te vragen voor het opvangen van de crisis'. De fiscus verhoogt het inkomen van iemand die een woning bezit die meer waard is dan 1.060.000 euro met bijna 8.000 euro, plus 2,35 procent van de woningwaarde boven die grens.

Dat hoge tarief blijft dus intact. Het nieuwe kabinet is niet bereid om de 'villabewoners' te compenseren voor de verschraling van de hypotheekrenteaftrek.

Rutte III maximeert die aftrek in 2023 op 37 procent. Nu is dat maximaal 50 procent. Met een verlaging van het eigenwoningforfait wil de nieuwe coalitie de lagere aftrek compenseren. Dit forfait is een percentage van de woningwaarde en met dat bedrag wordt het inkomen van de huiseigenaar verhoogd. Voor huizen met een waarde tussen de 75.000 en 1.060.000 euro is dat percentage nu 0,75 procent. Het nieuwe kabinet verlaagt dit naar 0,6 procent, maar het hogere 'villatarief' wordt dus niet aangepast.

Vooral hoge inkomens die nu een flink deel van de betaalde hypotheekrente kunnen aftrekken van hun inkomen, zien hun belastingvoordeel verkleinen door de lagere hypotheekrenteaftrek. Het lagere eigenwoningforfait compenseert dat maar ten dele. Voor huiseigenaren die de 'villabelasting' betalen is de compensatie daarop circa 750 euro. Iemand met een huis met een waarde van bijvoorbeeld 2 miljoen euro, betaalt ruim 14.000 euro villabelasting. De hogere inkomens profiteren uiteraard wel van de verlaging van het toptarief bij de inkomstenbelasting, van 52 procent naar 49,5 procent.

Ook degenen die hun hypotheek helemaal of voor een groot deel hebben afgelost gaan erop achteruit onder Rutte III. Het nieuwe kabinet is van plan een regeling af te schaffen voor huiseigenaren die nauwelijks profiteren van de hypotheekrenteaftrek, maar wel te maken hebben met het eigenwoningforfait - de zogenoemde wet-Hillen. Tot dusver werden zij gecompenseerd als het forfait hoger uitpakte dan de aftrek, maar die compensatie gaat het nieuwe kabinet de komende twintig jaar afbouwen.

Meer over de plannen van het nieuwe kabinet

Het regeerakkoord van Rutte III is zo goed als af. De plannen? Sneller een vast contract en steun voor immigratiedeals.

Het aanstaande kabinet-Rutte III gaat snoeien in de aftrek van de hypotheekrente. Wat betekent dit voor huizenbezitters? En waarom is er zo weinig kritiek op?

Het nieuwe kabinet neemt het integratiebeleid op de schop. Vluchtelingen met een verblijfsstatus hebben straks in de eerste twee jaar in Nederland geen recht meer op zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand.

Daarnaast gaat de nieuwe coalitie jaarlijks ongeveer 1,5 miljard euro extra uittrekken voor defensie. Het gaat om een beginbedrag, mogelijk groeien de uitgaven nog meer.

Niet inkomen of winst wordt belast, maar gebruik en vervuiling: de inkomstenbelasting gaat omlaag, het aantal belastingschijven worden teruggebracht tot twee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden