Hoge inkomens praten alleen over het milieu

Als het echt koud wordt beginnen ze in Groningen, op het hoofdkwartier van de Gasunie, zich in de handen te wrijven....

Telkens weer probeert de ene na de andere minister zijn onderdanen er van te overtuigen dat de gordijnen dicht moeten, de kieren bij de deur gestopt en een extra trui ook meer warmte biedt om het gasverbruik te minderen. Maar de energieconsument is hardnekkig. Tegenover zuinigheid staat gemakzucht die de vorm aan neemt van magnetrons en vaatwassers.

Het bezit van dergelijke apparatuur verklaart de helft van de verschillen in het energieverbruik, bleek al in 1991. Maar de andere helft bleef onverklaard en werd toegeschreven aan levensstijl.

Hoe dat precies zit met die levensstijl is onderzocht door Wilma Aarts, werkzaam bij de Amsterdamse school voor wetenschappelijk onderzoek.

Enkele bevinding zijn afgedrukt in Inspanning, het blad van de elektriciteitsproducenten. De conclusies van Aarts zijn redelijk ontluisterend voor de gelovigen in energiebesparing. 'Besparingsdoelstellingen die de overheid hanteert, worden niet gerealiseerd', schrijft het blad.

De schuldigen zijn de hogere inkomensgroepen. Zij praten wel veel over milieubehoud, maar ondertussen stouwen ze hun huis vol met het nieuwste van het nieuwste aan apparatuur die allemaal weer meer energie verbruiken. 'Hoger opgeleiden zeggen weliswaar dat men matigt vanwege het milieu, maar in de praktijk is er geen vermindering van energieverbruik te bespeuren.

Daarmee is het hek van de dam want, zo leert de ervaring, als eenmaal genoeg mensen aan de top in het bezit zijn van de nieuwste apparatuur, volgt de rest bijna vanzelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden