Hoge functionaris NVWA vertrekt, geen woord over de fipronil-affaire

Freek van Zoeren vertrekt met ingang van het nieuwe jaar als plaatsvervangend inspecteur-generaal bij de NVWA, de op een na hoogste functie bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Van Zoeren raakte deze zomer in opspraak vanwege zijn optreden in de fipronil-affaire.

Freek van Zoeren, de tweede man van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), tijdens de uitzending van Nieuwsuur eerder dit jaar Foto Still uit de Nieuwsuur

In een e-mail aan de medewerkers van de NVWA rept Van Zoeren niet over de eerdere ophef rond zijn persoon. De vertrekkende functionaris wordt binnenkort 65 jaar en zegt dat hij aan de slag gaat als zelfstandige, aldus een woordvoerder van de toezichthouder. Van Zoeren trad in 2010 aan bij de NVWA na een loopbaan bij onder meer de Belastingdienst en de FIOD.

De fipronil-affaire leidde tot de sluiting van tweehonderd kippenboerderijen, omdat er een verboden middel zou zijn gebruikt voor de bestrijding van bloedluis. Dat is een parasiet die kippen flink ziek maakt. De NVWA had eind juli na een eerste onderzoek bij verdachte bedrijven laten weten dat consumenten de eieren van een specifieke leverancier niet moesten eten en dat die van anderen beter niet aan kinderen konden worden gegeven. Er werd een lijst geopenbaard met codes van eieren waarvan was vastgesteld dat ze fipronil bevatten. Maar daarmee was nog niet voor alle verdachte boerderijen duidelijk of hun eieren veilig waren.

In een interview in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur werd Van Zoeren gevraagd wat de consument in de tussentijd moest doen. 'Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden', zei Van Zoeren.

Die uitspraak kwam hem te staan op woedende reacties, van boeren die de eierenverkoop zagen instorten tot actiegroepen die vonden dat Van Zoerens advies tot een algehele, officiële waarschuwing moest worden verheven. De NVWA hield vol dat de plaatsvervangend inspecteur-generaal alleen had gedoeld op eieren afkomstig van boerderijen waarvan na onderzoek was komen vast te staan dat er fipronil was aangetroffen.

Meer over