Hoge druk op oudere werkzoekenden is kwestieus

Commentaar

De doelmatigheid van de hoge druk op oudere werklozen om weer aan het werk te komen is kwestieus.

Een oudere werkzoekende. Beeld anp

Journalisten springen steeds vaker in het gat dat vakbonden en belangenorganisaties door hun tanende invloed achterlaten. Hugo Borst leidt de strijd voor betere ouderenzorg. De journalisten Sarah Sylbing, Ester Gould en Jesse Frederik vechten tegen de schuldenindustrie. En nu nemen tv-presentator Antoinette Hertsenberg en ondernemer Annemarie van Gaal het op voor de werkloze 50-plusser.

Ze winden zich zeer op over het feit dat werkloze ouderen elke week een sollicitatiebrief moeten schrijven die bij voorbaat kansloos is, vrijwilligerswerk doen waar ze weinig wijzer van worden en reïntegratiecursussen moeten volgen die geen enkel aantoonbaar nut opleveren. Geef 60-plussers een basisinkomen, bepleitte Van Gaal al. Hertsenberg wil dat vanaf het 55ste jaar toekennen.

De naam 'basisinkomen' wekt een verkeerde indruk. Het oorspronkelijk idee is dat iedereen een vast bedrag krijgt rijk en arm, werkend en werkloos. In het moderne taalgebruik betekent het veeleer een 'uitkering zonder tegenprestatie'. Niets nieuws, dus, maar een terugkeer naar hoe het zo'n dertig jaar geleden was, toen een uitkering nog als een recht werd beschouwd en niet, zoals nu, als een gunst waar wat tegenover mag staan. Werkloze ouderen hadden tot 2003 zo'n 'basisinkomen': wie ouder was dan 57,5 jaar hoefde niet te solliciteren.

Er waren ooit goede redenen om de druk op uitkeringsgerechtigden te verhogen. Veel Nederlanders bleven onnodig lang in een uitkering hangen en de WW-uitkering werd bij reorganisaties vaak gebruikt als een 'glijbaan naar het pensioen'. Het draagvlak onder de sociale zekerheid werd hiermee ondermijnd. Sindsdien is een ingenieus bouwwerk opgetuigd waarin werklozen continu verantwoording moeten afleggen over hun tegenprestatie.

De doelmatigheid hiervan is kwestieus. Ondanks de miljarden die worden besteed aan reïntegratie, slagen 55-plussers er nog steeds amper in een baan te vinden. Met het beleid straalt de overheid uit dat het vooral je eigen schuld is als je werkloos bent, terwijl de werkloosheid onder ouderen een collectief probleem is. Terugkeer naar de situatie voor 2003, of op zijn minst een experiment daarmee zoals Hertsenberg voorstelt, is daarom een goed idee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.