Hoge bonus beïnvloedt marathon

Het publiek kwam zondag ogen tekort in New York. Marathondeelnemers herdachten slachtoffers van een storm en een aanslag én ze streden om een lucratief klassement.

AMSTERDAM - De marathon van New York draaide zondag niet alleen om de Keniaanse winnaars Geoffrey Mutai (32) en Priscah Jeptoo (29). Op de achtergrond speelden een natuurramp en een terroristisch aanslag mee. Vorig jaar werd de wedstrijd op het laatste moment afgelast vanwege de enorme schade die de superstorm Sandy had aangericht. In april stierven drie mensen bij een bomaanslag tijdens de marathon van Boston. Er waren honderden gewonden.

Veel van de bijna 50 duizend recreatieve lopers verwezen naar de storm en de aanslag door oranje armbandjes (voor de slachtoffers van de storm) en gele en blauwe lintjes (voor de aanslag) te dragen. Langs het parcours was vooral het effect van de bom in Boston merkbaar. Er werden extra helikopters, duikploegen en politiehonden ingezet. Het parcours van 42 kilometer werd met 1.500 extra camera's gefilmd, om eventuele terroristen te traceren.

'Dit wordt de best beveiligde race waaraan mensen kunnen meedoen', zei politiecommissaris Raymond Kelly vooraf. Het veiligheidsbudget van de marathon was na de aanslag in Boston verdubbeld tot 1 miljoen dollar (740 duizend euro).

Op de wedstrijd hadden al die maatregelen een verwaarloosbaar effect. Bij de mannen won Geoffrey Mutai, net als twee jaar geleden. Hij kwam over de finish in 2.08.24. Bij de vrouwen zegevierde Priscah Jeptoo in 2.25.07. Naast de hoofdprijs van 100 duizend dollar verdiende zij een half miljoen dollar (370 duizend euro) met de eindzege in de World Marathon Majors.

Bij de mannen beïnvloedde die bonus het wedstrijdverloop aanzienlijk. Mutai hoefde zich alleen te bekommeren om de zege in New York. Hij liep, mede door de storm Sandy, te weinig om in aanmerking te komen voor de klassementszege. Die wordt opgemaakt over prestaties in de zes grootste marathons, gedurende twee jaar.

Voor de hoge bonus kwamen twee lopers in aanmerking: de Oegandese olympisch en wereldkampioen Stephen Kiprotich en de Ethiopiër Tsegaye Kebede. Die laatste won in het voorjaar de marathon van Londen, de wedstrijd die vanwege het altijd sterke deelnemersveld te boek staat als de zwaarste ter wereld. Hij werd bij het WK vierde.

Om in aanmerking te kunnen komen voor de hoge bonus liepen Kiprotich en Kebede, die allebei worden begeleid door manager Jos Hermens, hun derde marathon van het jaar. Sinds de WK in Moskou zijn slechts tweeënhalve maand verstreken. Dat is eigenlijk te weinig om te herstellen, op te bouwen en te schaven aan de vorm. Daar staat gewoonlijk vier maanden voor.

Mutai had dat probleem niet. Hij liep vorig najaar in Berlijn voor het laatst een marathon, die hij won in 2.04.15. Hij was volledig uitgerust en gold als favoriet, temeer daar zijn trainingsmakkers Wilson Kipsang en Dennis Kimetto de afgelopen weken opzien baarden met toptijden. Kipsang verbeterde in Berlijn het wereldrecord tot 2.03,23, Kimetto won Chicago in de derde tijd ooit: 2.03.45.

Mutai wist de verwachtingen ogenschijnlijk moeiteloos waar te maken. Na 33 kilometer maakte hij zich los van zijn concurrenten. Hij liep geroutineerd naar de zege, zonder zich te bekommeren om een verbetering van zijn parcoursrecord. Twee jaar geleden won hij New York in 2.05.06.

Zijn beste tijd liep hij dat voorjaar in Boston: 2.03.02. Dat is de snelste tijd ooit , maar die geldt niet als wereldrecord. Start en finish liggen in Boston te ver van elkaar, waardoor lopers bij gunstige wind oneigenlijk voordeel hebben. Ook daalt het parcours te veel.

Achter Mutai spotte Kebede met de gedachte dat hij te weinig rust had genomen. In de slotfase maakte hij zijn achterstand op enkele concurrenten goed. Hij kwam als tweede over de streep in 2.09.16. Sinds zijn debuut in Amsterdam, in 2007, is de 26-jarige Ethiopiër in vijftien sterk bezette marathons nooit lager geëindigd dan de vijfde plaats. Zesmaal zegevierde hij. Olympisch kampioen Kiprotich, zijn rivaal om de bonus van een half miljoen dollar, werd twaalfde in 2.13.05.

Bij de vrouwen werd Priscah Jeptoo beloond voor haar koelbloedigheid. Zij beheerste zich toen twee loopsters kort na de start de kopgroep verlieten en een voorsprong opbouwden van bijna vier minuten. Ze begon pas na 30 kilometer aan een lange inhaalrace. Na 38 kilometer passeerde ze de Ethiopische Bezunesh Deba. In de resterende kilometers bouwde ze haar voorsprong gestaag uit, ondanks een merkwaardige loopstijl: haar rechterbeen knikt bij de knie naar binnen, waardoor ze voor een topatlete ongewone X-benen heeft.

Jeptoo's enige rivale in de strijd om de bonus van een half miljoen dollar, de Keniaanse Edna Kiplagat, moest bijna vijf minuten toegeven. Ze werd negende in 2.30.04.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden