Hoge boete voor cafés en slijters

Het kabinet wil de boetes op de verkoop van drank aan minderjarigen verhogen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid hoopt op die manier de massale overtreding van de verkoopregels in cafés, supermarkten, slijterijen en buurthuizen tegen te gaan....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

De huidige boete op het verkopen van bier, wijn en breezers aan jongeren onder de 16 jaar bedraagt ongeveer 250 euro. Voor de verkoop van sterke drank aan iemand onder de 18 geldt eenzelfde bedrag. De bestraffing legt weinig gewicht in de schaal, zo blijkt uit de inspecties door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Vorig jaar constateerde de VWA dat in Leiden 48 procent van de alcoholverkopers de regels negeerde en toch drank aan jongeren verkocht. In Arnhem ging 44 procent over de schreef. Campings en tankstations trekken zich eveneens weinig aan van de verkoopverboden.

Hoogervorst denkt dat forsere boetes de horeca en supermarkten tot inkeer zullen brengen. De 'zelfregulering' die in 2000 met de betrokken brancheorganisaties was afgesproken, wordt daarmee losgelaten. Hoeveel hoger de boetes zullen uitvallen, hangt af van het overleg met het Openbaar Ministerie. Hoogervorst zal niet pleiten voor een strafmaat zoals geldt bij de verkoop van tabak aan jongeren (450 euro bij een eerste overtreding). Dat laat zijn woordvoerder weten. 'Het zit daar waarschijnlijk onder.'

Naast verhoging van de boetes wil de minister ook dat ze sneller worden geïnd. De VWA zou dit voor haar rekening moeten nemen. Nu schrijft de VWA bij een overtreding alleen het proces-verbaal uit, waarna het OM de afhandeling regelt. Het 'lik-op-stukbeleid' scheelt in tijd en werkt daardoor als extra waarschuwing.

De VWA is onlangs begonnen met een nieuwe reeks inspectiebezoeken die de hele zomer zal voortduren. De inspecteurs richten zich op plekken waar veel jongeren komen, zoals campings, dansfeesten en festivals. Binnenkort gaat de VWA ook de naleving van het verbod op de tabaksverkoop aan kinderen jonger dan 16 jaar controleren.

De supermarktvereniging CBL en Horeca Nederland zijn niet enthousiast over de kabinetsplannen. Beide organisaties menen dat zij als verkopers eenzijdig de schuld van de overtredingen krijgen. De overheid zou ook de jongeren op hun verantwoordelijkheid moeten aanspreken. De Tweede Kamer moet de voorstellen nog goedkeuren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden